Plat préféré van Paul van Ostaijen kan niet op menukaart

Ein-de-lijk! Zeven maanden na hun oproep, zouden Thomas Mestdagh (41) en Tobias Trappers (32) van restaurant De Scheepvaart te weten komen wat de plat préféré van Paul van Ostaijen was.

In december 2008 lanceerde het Viersels taverne-restaurant een oproep naar de lievelingskost van de dichter die in 1927 drie maanden in het toenmalig hotel De Scheepvaart heeft gelogeerd. Tachtig jaar na het overlijden van Van Ostaijen wilden Thomas en Tobias de ’plat préféré’ van de jonggestorven dichter als eerbetoon op hun menukaart zetten. Deze week hoopten de twee hun antwoord te krijgen, want de vzw Genootschap Van Ostaijen had een tafeltje gereserveerd in De Scheepvaart. Bij aankomst bleken het geen oude literatoren in tweedjasjes te zijn, maar jonge poezieliefhebbers. Nog voor het eerste glas uitgeschonken, klonk het al: “En? En?” Helaas, zélfs het Genootschap Van Ostaijen komt niet verder dan... een snuif cocaïne en een slok koffie verkeerd.

Eten onbelangrijk

“Ja sorry hoor, in alle geschriften van en over Van Ostaijen ben ik opvallend weinig aantekeningen tegengekomen over zijn culinaire voorkeuren”, zegt Matthijs de Ridder van het Genootschap, die gedoctoreerd is op Paul van Ostaijen. “Ik denk dat eten gewoon niet zo belangrijk voor hem was. Hij ging heel vaak naar café Hulstkamp op de De Keyserlei. Zijn vrienden waren drinkebroers, maar zelf was hij niet zo gek van alcohol. Het enige waar hij gek van was, was cocaïne, maar ik neem aan dat een deftig taverne-restaurant dat niet op zijn menukaart kan zetten. Als enig alternatief kan De Scheepvaart nog café russe propromoten of koffie verkeerd, koffie met veel melk dus, een drank waar de dichter van kon genieten.

Thomas Mestdagh en Tobias Trappers laten zich niet ontmoedigen. Mocht er toch nog iemand een ander menu weten, dan krijgt hij gratis een diner voor vier aangeboden.

Het Genootschap Van Ostaijen vindt het initiatief van De Scheepvaart wel tof. In het verleden waren er nog Paul van Ostaijen-genootschappen, maar wij zijn eigenlijk pas in mei 2008 heropgestart, vertelt voorzitter Dirk Rochtus.

Intussen tellen we 80 leden. Er zitten zelfs liefhebbers uit Frankrijk bij. We willen het werk van Van Ostaijen promoten en op lange termijn zijn zakelijk en persoonlijk archief ontsluiten. Op 28 november organiseren we een groot Van Ostaijenbanket in de conferentiezaal van de Nationale Bank, met vernissage en toespraak van Vic Anciaux. Geinteresseerden kunnen zich inschrijven via de website.

Dirk Rochtus is zo begeesterd door de dichter, dat hij zelfs het geboortehuis aan de Lange Leemstraat kocht en er nu woont. De vroegere winkelruimte is nu onze vergaderzaal.

Jean-Emile Driessens, gids-voordrachtgever, heeft een Van Ostaijen- wandeling uitgestippeld. De Scheepvaart in Viersel ligt wegens.te ver weg niet op die route, maar het blijft wel een interessante plaats, omdat hij hier als tbc-lijder op herstelverlof kwam.

www.paulvanostaijen.be

Kristin MATTHYSSEN

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio