Regenworm model voor nieuw koekje

Bakker Luc Van Leuven (37) pakt uit met een nieuw streekgerecht: het Hals Pierke. Het koekje wordt voorgesteld tijdens de fietshappening Van Schors tot Schuim op 26 juli.

Op vraag van de Zoerselse schepen van Toerisme Marc Somers (sp.a) en plaatselijke VVV-voorzitter Patrick Debaere bedacht bakker Luc Van Leuven een koekje dat de Halse Pier voorstelt. “Het is een pata-croute koekje. Het leunt aan bij zanddeeg en er is circa vijf procent notencrèmepasta in verwerkt. Het koekje heeft de slanke vorm van een kronkelende pier en is versierd met een oogje en enkele streepjes in chocola”, legt de bedenker uit.

De naam van het koekje verwijst naar de volkssage over de Halse Pier. “De schrale grond van Halle bood helemaal geen levenskansen aan regenwormen. Toen er in de tuin van de pastorie toch eentje te voorschijn kwam, werd deze pier aan de notelaar vastgeklonken”, vertelt Hallenaar en OCMW-voorzitter Paul Van Wesenbeeck (CD&V). Dit verhaal vind je ook treffend terug in het Pierenlied. Bovendien staat er op het Pleintje in Halle een kunstwerk dat gestalte geeft aan dit verhaal.

Pakjes van tien

Het Hals Pierke is vanaf 26 juli te verkrijgen bij bakker Van Leuven in Halle in pakjes van tien stuks. De prijs bedraagt 3 euro per zakje. Toerisme Zoersel denkt eraan om in het Lindepaviljoen een mandje samen te stellen met daarin producten als het Hals Pierke, het Lindekoekje e.a.

Sportievelingen kunnen het koekje al proeven tijdens de fietsdag Van schors tot Schuim, zondag 26 juli. Deelnemen kost 3 euro (kinderen: 2 euro). Vertrekken kan tussen 9 en 13u aan de Scherpenbergmolen in Westmalle of aan de Bremberg in Halle-Zoersel. Onderweg geniet je van een tiental proevertjes. De vorige editie bracht 1.400 fietsers op de been.

www.landvanplaysantien.be

Jan VORSSELMANS

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio