Antwerp Gipsy Ska Orchestra treedt op tijdens Hongaars megafestival

Het Antwerp Gipsy Ska Ochestra beleeft op vrijdag 14 augustus een hoogdag. Het collectief staat dan op de affiche van het Szigetfestival, het Werchter van het vroegere Oostblok.

Antwerp Gipsy Ska Orchestra stak via het album Tuttilegal in 2007 een eerste keer de neus aan het venster. Een zomer later tekende de groep voor een hoogtepunt tijdens Mano Mundo, maar een echte doorbraak bleef uit. Dat lijkt in het buitenland wat anders te liggen. Zo bevestigen Gregor Engelen en Mukti, de spilfiguren van het huidige zevental.

“Sziget is een megagroot festival in Boedapest met meer dan 200.000 bezoekers. Het is misschien wel het grootste festival van Europa. Wij spelen er in de Romatent waar enkel zigeunermuziek weerklinkt. Het is een hele eer om daar te mogen spelen”, zegt Gregor. “We zien dit optreden niet echt als een bekroning, eerder als een begin. Want we hebben nog nooit in Oost- Europa gespeeld.”

Geen sant in eigen land zijn. Het duo kent het cliché al te goed. “We staan enkel op Polé Polé in Gent om één of andere band te vervangen. Anders waren we deze zomer hier weer helemaal uit de boot gevallen. Ik vind dat echt niet kunnen”, meldt Gregor. “Goed, ik rouw daar niet om. Buitenlandse optredens zijn gewoon veel plezanter. In Nederland mochten we onlangs een festival met 12.000 bezoekers afsluiten. Daar krijg je nog een eerlijke kans. In Vlaanderen moet je eerst passeren langs de bekende clubs, de grote festivals of de populaire radiostations. Dat vind ik toch een beetje bekrompen.”

Maar misschien brengt 2010 wel beterschap. “We zijn nu aan het werken aan een nieuwe plaat. Die zou in februari in de rekken moeten liggen”, vertelt Mukti. “Het zit heel goed, ons geluid is echt verrijkt, dat zou een echte knaller moeten worden.”

www.sziget.be

www.gipsyska.com

Dominique PIEDFORT

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio