Jeeps en tractors meten zich met elkaar

De vijftiende editie van de Truck en Trekker- Trekwedstrijd lokte heel wat volk naar het Spetsersdorp.

275 trucks, trekkers of tractoren probeerden afgelopen weekend een full pull te rijden op de terreinen achter café De Bosduif in Merksplas. Voor de leken: bij een Trekker-Trekwedstrijd krijgen trekkers een gewicht aangespannen. Over een afstand van 100 meter komt dat gewicht dichter bij het voertuig. Haalt dat de eindmeet, dan spreken we van een full pull. In zo één trek, verbruiken zij gemakkelijk 30 liter brandstof.

Vlam in de pijp

Het was Dirk Adriaenssen die vijftien jaar geleden begon met de eerste editie van Trekker-Trek. Hij is nog altijd voorzitter. “Ik reed vroeger over heel Europa wedstrijden grond omploegen. Om dat te bekostigen en om mijn supporters ter plaatse te krijgen, wilde we iets organiseren. Dus kozen we voor een Trekker-Trek. InNederland was dat heel populair. Maar in deze streek kende men dat nog niet.”

De eerste Trekker-Trek was meteen een groot succes. “Hier in Merksplas is het een echt dorpsfeest geworden. Als het donker wordt, komen de zware gewichten. Dan moeten de trucks heel veel moeite doen om vooruit te geraken. Dan komen ze omhoog, en schieten er vlammen door hun pijpen. Dat is de show. Daar komen de mensen voor.”

Zwart Goor

“Ik vind het ongelooflijk hoeveel geld die jongens in hun machines steken”, gaat Adriaenssen verder. “De meeste mensen staan daar niet bij stil. Sommige voertuigen hebben standaard 100 pk en worden helemaal uitgebouwd speciaal voor wedstrijden.In het dagelijks leven kan je daar niets meer mee aanvangen.”

Ondertussen is Adriaenssen gestopt met de wedstrijden ploegen, maar de winst van de Trekker-Trek verdwijnt niet in zijn zakken. “We bekijken of we genoeg startkapitaal hebben voor het volgende jaar. De rest gaat integraal naar de instelling voor mentaal gehandicapten Zwart Goor in Merksplas.”

Marian MICHIELSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio