Opnieuw bank in centrum van Blauberg

Het dorp Blauberg (Herselt) zit na de sluiting van een KBC-kantoor zonder bank. De bewoners zagen het vertrek met lede ogen aan, maar nu komt er een Axabankkantoor.

Het KBC-kantoor in Blauberg was al sinds 1961 een vaste waarde in het dorp. Oorspronkelijk ging het om een zelfstandig Cerakantoor. Cera werd omgevormd tot KBC, maar bleef actief in Blauberg tot de bank in april bekendmaakte dat ze in juni zou stoppen met het plaatselijk kantoor.

“Een relatief klein contactpunt als Blauberg met twee medewerkers beantwoordt niet langer aan de moderne criteria op gebied van dienstverlening”, argumenteert KBC de beslissing. “Onze bank richt zich naar een bezetting van een tiental medewerkers per bankkantoor.”

Petitie

Nogal wat mensen in Blauberg vinden de sluiting heel erg. Niet in het minst de bejaarden die nu telkens naar Herselt moeten voor bankverrichtingen. Er werd zelfs een petitie opgestart en met succes. De website www.startje.be meldt niet minder dan 772 personen die op papier tekenden en 64 op de website.

De spontane reactie van de bewoners was concurrent Axa uit Geel niet ontgaan. Zij speelt in op de vrijgekomen plaats en opent er zelf een kantoor. “Het wordt ons eerste bijkantoor”, zegt Ludo Meynckens, die samen met vennoten Paul Liekens en Theo Jennes het kantoor in Geel uitbaat.

Onderpastoor

Hij zegt de plaatselijke situatie goed te kennen. “Ik kom er geregeld, maar Theo Jennes woont er. Ik zeg altijd dat hij de onderpastoor van het dorp is omdat hij er iedereen kent.”

Blauberg moet nog even geduld hebben voor de opening. “Die is gepland op 21 september en een dag later organiseren we een infovergadering. Naast de bank gaan we ook andere diensten aanbieden zoals verzekeringen en immobiliën. Ons kantoor komt pal naast de kerk te liggen, naast kleding Dana.”

Hij toont begrip voor de houding van KBC. “Hun kostenstructuur is helemaal anders en daarom kiezen ze voor de centralisatie van hun kantoren. Bij ons ligt dat anders omdat we een zelfstandige entiteit vormen. In Blauberg gaan twee voltijdse medewerkers aan de slag en een halftijdse kracht om huisbezoeken te doen. In onze vestiging in Geel werken 22 mensen en dat is een goede ploeg om Blauberg te ondersteunen.”

“Dit is ons eerste bijkantoor”, besluit Ludo Meynckens. “Maar als er zich nog zo’n opportuniteiten voordoen, kan het zijn dat het niet bij één blijft.”

Alex KESTENS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio