Aleris: eerst 510 ontslagen, nu overuren

Geen maand nadat het Duffelse aluminiumbedrijf Aleris 510 man aan de deur heeft gezet, vraagt het nu overuren van zijn personeel. Dat schept ongenoegen.

cvanrompaey_fr

In een pamflet dat vrijdag bij Aleris is uitgehangen, roept ACV-Metaal de werknemers op om niet al te gewillig in te gaan op de vraag tot het presteren van overuren. Die is een gevolg van de vaststelling dat er, amper een maand nadat bij het aluminiumbedrijf ruim vijfhonderd mensen zijn ontslagen, meer werk is dan het overgebleven personeel tijdens de reguliere werkuren de baas kan. Nochtans was de herstructurering die eind juni is doorgevoerd, ingegeven door de economische crisis en de sterk gedaalde vraag naar aluminium.

"Maar intussen is het orderboek licht toegenomen, van tienduizend naar dertien- à veertienduizend ton aluminium", weet secretaris Luk De Bock van ACV-Metaal. "Aleris is nog volop aan het zoeken om goed heropgestart te geraken en daar hebben we begrip voor. Bij de ontslaggolf heeft veel kennis het bedrijf verlaten. Dat los je niet op door zomaar werknemers te verplaatsen. Een aantal mensen dat naar een andere afdeling is overgeplaatst, heeft intussen ook het bedrijf verlaten omdat de nieuwe job niet beviel."

Die combinatie maakt volgens hem dat er overuren worden gevraagd. "Het ligt voor ons bijzonder moeilijk dat van sommigen overuren worden gevraagd, terwijl anderen nog tijdelijk werkloos zijn. Het aantal en de plaatsen waar overuren worden gevraagd, zijn buitensporig", vindt Luk De Bock.

JVDPOMEER OVER Duffel

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio