Molenkenskermis moet even succesvol worden als 'meulekeskermis'

De Meulekeskermis wordt nieuw leven ingeblazen. In het weekend van 24, 25 en 26 juli wordt iedereen verwacht aan de houten molen in Oelegem.

De Meulekeskermis werd in de jaren veertig elk jaar begin augustus georganiseerd in de buurt van de houten molen aan de Oudstrijdersstraat. Een vijftal mensen die café Den Tiek als uitvalsbasis hebben, willen die traditie weer in ere herstellen.

Voorzitter van het kermiscomité is Marc Simon. Als geboren Oelegemnaar kent hij de geschiedenis. “De houten molen mag je niet verwarren met de stenen molen in het dorpscentrum. Van de houten molen blijft alleen nog maar een opslagplaats over. Begin augustus was het moment dat de oogst binnen was. Het moment om te feesten en dat werd hier dan ook uitvoerig gedaan. Het was kermis en de talrijke cafés hadden het bijzonder druk.”

Daar is nu alleen café Den Tiek van overgebleven. “We zitten hier een eindje van het dorpscentrum en door het optrekken van een reeks appartementsgebouwen in de Oudstrijdersstraat zijn hier heel wat mensen komen wonen die nog nooit in Oelegem op café zijn geweest. Vorig jaar probeerde Helmut Lamot, de uitbater van café Den Tiek de Meulekeskermis al nieuw leven in te blazen. Nu hebben we met een vijftal mensen de krachten gebundeld om die kermis weer zo aantrekkelijk als vroeger te maken. We proberen iedereen aan te spreken en daarom hebben we Molekenskermis moet even succesvol worden als ‘meulekeskermis’ een programma verdeeld over drie dagen waarin iedereen wel iets plezants moet vinden. We hebben geopteerd voor het laatste weekend van juli omdat begin augustus de jeugdbewegingen op kamp zijn.”

Miranda Versnick heeft een wandeltocht in de buurt opgesteld. “Dat is voor nieuwkomers een gelegenheid om de buurt goed te leren kennen. We proberen ook zo veel mogelijk kinderen bij het feest te betrekken want zo krijg je ook de ouders mee. We hebben afgesproken dat een deel van de opbrengst naar een goed doel zal gaan. Wie of wat het precies wordt, beslissen we als we weten of we inderdaad uit onze kosten zijn geraakt. Gedurende de drie dagen blijven hier ook kermisattracties staan want er wonen nogal wat foorkramers in Oelegem.”

Een onderdeel dat het comité zeker ook tot een traditie wil zien uitgroeien, is de avondmarkt die op zaterdag 25 juli van 18 tot 22u loopt. Na de markt begint het Meulekesbal in de tent. Op zondag is er dan nog een kaartprijskamp en een eetfestijn.

Sylvain LIEKENS