Frank McCourt, auteur van "Angela's Ashes", is overleden

Frank McCourt, de auteur van het bekroonde "Angela's Ashes", is op 78-jarige leeftijd overleden. McCourt kreeg voor dat boek in 1997 de Pulitzer Prijs. De Amerikaans-Ierse schrijver leed aan kanker.

ghouben

McCourts debut, "Angela's Ashes" ("De as van mijn moeder"), was meteen een schot in de roos. Het boek, dat vertelt over zijn onwaarschijnlijk armoedige kindertijd, leest als een trein.

Hij schreef het boek toen hij 66 was. McCourt herbeleeft daarin zijn kindertijd in de Ierse stad Limerick. Zijn vader was aan alcohol verslaafd en liet zijn gezin in de steek. Zijn moeder moest bedelen om haar kinderen te kunnen voeden. Die kregen soms gewoon suikerwater om de honger te stillen, als er geld was voor suiker, tenminste.

New York

McCourt werd geboren in Brooklyn, New York, in 1930. In 1934 keerde de katholieke familie omwille van de Grote Depressie terug naar Ierland. Frank McCourt trok op zijn 19de terug naar New York. In 1959 werd hij leraar.

In de VS werden er vijf miljoen exemplaren van "Angela's Ashes" verkocht, maar in het Nederlandse taalgebied was het een veelgelezen boek. In 1999 verfilmde Alan Parker het boek.