Idioot hooligangeweld tijdens NEC - Germinal Beerschot

Een groep hooligans heeft het imago van Germinal Beerschot en het Belgisch voetbal flink door het slijk gehaald. Vlak voor de aftrap van NEC - Germinal Beerschot veroorzaakten ze rellen, waardoor het oefenduel afgelast moest worden. In het wansmakelijke geweld vielen minstens zes gewonden.

ghouben

Maar de politie bleef afwezig, zodat er geen arrestaties werden verricht.

Beangstigend

”Beangstigend”, luidt het oordeel van talloze getuigen van de ongeregeldheden rond het veld van amateurclub Groesbeek, een deelgemeente van Nijmegen.

Recht door de dugout

Tussen de opwarming en de aftrap raakten een tachtigtal relschoppers van Germinal Beerschot onderling slaags. Daarbij werden ook supporters van de thuisclub bestookt met projectielen.

”Eén van de hooligans liep recht door de dugout van plexiglas, zo ver weg was-ie”, vertelde een Nederlandse journalist ons. Net toen de gemoederen leken te bedaren, ging de Nijmeegse doelman Rein Baart verhaal halen bij de Antwerpse supporters, omdat zijn vrouw lichtgewond was geraakt. Toen was het hek helemaal van de dam.

Een deel van de amokmakers stormde het terrein op, de hele ploeg van NEC raakte in het gewoel betrokken en de scheidsrechter kon niet anders dan het duel afgelasten. De vraag is hoe het zover is kunnen komen.

Spotters

”Elke eersteklasser wordt gevolgd door een aantal spotters die instaan voor de veiligheid”, klinkt het bij de Antwerpse politie.

”In België worden Anderlecht, AA Gent en Germinal Beerschot zelfs fulltime gevolgd door mensen van de voetbalcel. Toen drie maanden geleden bekend werd dat Germinal Beerschot een wedstrijd zou spelen in Nijmegen, heeft de Antwerpse politie het overkoepelend orgaan voor de veiligheid, het IVV in Brussel, verwittigd voor de gevaren."

Verkeerde inschatting

"Het IVV heeft dat dossier doorgestuurd naar hun Nederlandse collega’s. Daar heeft men blijkbaar een verkeerde inschatting gemaakt en werd alle info van tafel geveegd."

"Wij als spotters en leden van de voetbalcel kunnen enkel onze supporters begeleiden in het buitenland als daarvoor een vraag komt van de plaatselijke politie. Die is er niet gekomen. Meer nog, in Nijmegen vond men het blijkbaar niet nodig om politie op te trommelen. Allicht omdat er tijdens het weekend feestelijkheden waren in Nijmegen, waarbij een groot deel van de politie werd ingezet."

"Alleen de stewards en een privé security-organisatie moesten instaan voor de veiligheid. De herrieschoppers wisten duidelijk dat er geen politie aanwezig zou zijn. Tijdens de namiddag waren er op de feesten in het centrum al contacten gelegd met de harde kern van NEC. Uiteindelijk kwam het pas ’s avonds tot een confrontatie in het kleine stadion van De Treffers in Groesbeek, waarbij jammer genoeg veel onschuldige voetballiefhebbers betrokken geraakten."

Nog wachten op hun stadionverbod

"Een aantal van de relschoppers was ook betrokken bij de rellen op Lokeren eind vorig seizoen. Zij wachten nog op hun stadionverbod of hun straf.”

Hugo FRET, Steven TUYLS

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL