"Claudia is plots een gevaar op het water"

Een Nederlandstalig meisje van tien dat al voor het derde jaar op rij een zeilstage in Wallonië volgt, werd vorige week plots geweigerd. Reden? Ze kent onvoldoende Frans en vormt dus een gevaar op het water.

ghouben

Karel Ramaekers, de vader van Claudia, is met het hele dossier naar een advocatenkantoor gestapt en hoopt voor de Raad van State zijn gelijk te halen. Hij doet het verhaal.

“Mijn drie kinderen gaan naar het Sint-Pieterscollege van Jette, dat een enorme instroom van Franstalige leerlingen kent”, zegt de vader van Claudia.

Frans leren

“Omdat ik ze ook in hun vrije tijd op een speelse manier wil laten kennismaken met de Franse taal, stuur ik ze als intern op zeilstage naar Wallonië.”

“Haar oudere broers doen dit al langer, maar Claudia, de jongste, startte twee jaar geleden met een zeilstage in Seneffe in een centrum van Adeps, de Waalse tegenhanger van Bloso. Dat Claudia Nederlandstalig was en op dat ogenblik nog maar één jaar Frans op school had gehad, was geen bezwaar”, benadrukt Karel Ramaekers.

Bronzen zeildiploma

De stage verliep zo goed dat Claudia vorig jaar zelfs twee weken op zeilstage ging, dit keer in een Adeps-centrum in Cierneau. Ze behaalde ook haar bronzen zeildiploma. Maar in datzelfde centrum liep het vorige week mis.

In snikken uitgebarsten

“De inschrijvingsprocedure werd zondagavond abrupt onderbroken”, zegt Claudia’s vader. “Mijn dochter werd plots voor een bazige man gebracht die haar vragen in het Frans begon te stellen. Hij deed dat op zo’n weinig pedagogische manier dat Claudia niets meer kon uitbrengen en in snikken uitbarstte. Conclusie: ze kent onvoldoende Frans.”

Zwarte motorboot

“Het kan toch niet dat men Claudia tot dan toe altijd heeft aanvaard én zelfs een zeilbrevet heeft gegeven, en dat ze nu plots een veiligheidsrisico op het water vormt omdat ze het Frans onvoldoende beheerst? Zelfs als Adeps plots zou afgestapt zijn van zijn ‘gedoogbeleid’, dan had men ons daarvan toch kunnen verwittigen?”

Gestapo

Karel Ramaekers riep de directeur van het centrum erbij. Die ging akkoord om Claudia toch in te schrijven. Maar dinsdag werd het tienjarige meisje tijdens het zeilen door een zwarte motorboot van het water geplukt voor... een nieuwe test.

“Dit lijkt wel de Gestapo”, zegt de vader die zijn dochter uiteindelijk weer op het water kreeg door te verklaren dat hij het risico - door haar gebrekkige kennis van het Frans - op zich neemt. “Maar voor mij is het niet gedaan”, zegt hij. “Ik ga hiermee naar de Raad van State.” Sabine Deman