Rukwind velt oudste boom van Limburg en misschien van België

Zaterdagavond rond 18 uur heeft een hevige rukwind de Onze-Lieve-Hereboom geveld. Aan deze eik van meer dan 1000 jaar oud zouden de bokkenrijders - een roversbende - nog zijn samengekomen. De boom ligt op de kruising van de Vinckenroyestraat en de Levehereboomstraat op de grens met Wellen.

ghouben

De boom lag dwars over de weg. Niemand geraakte gewond. De brandweer van Hasselt maakte de weg vrij. Op vraag van de burgemeester werd de historische stam voorlopig niet stuk gezaagd.

Zo komt er een eind aan het meest merkwaardige monument dat Kortessem heeft. Volgens sommige geschiedkundigen is dit zelfs de oudste boom van België.

Dikke schors

Het verdwijnen van dit uitzonderlijk cultuurhistorisch erfgoed leidt tot heel wat verslagenheid in Kortessem. Ook burgemeester Hugo Philtjens is erg aangeslagen.

“Na de stormen van 1859 en 1925 was de boom gereduceerd tot een dikke schors met daarop een forse tak, die elk jaar bij wonder weer bladeren kreeg en vruchten droeg. Wij hadden daarom de boom verankerd aan een jong exemplaar dat onze voorvaderen een honderdtal jaren geleden naast de legendarische boom hadden geplant. Het heeft echter niet mogen baten. Wij gaan nu kijken wat we nog met de boomstam kunnen doen.”

Wellicht de oudste van het land

Sinds mensenheugenis hield de Onze-Lieve-Hereboom trouw de wacht aan de grensscheiding tussen Wellen, Borgloon en Kortessem.

Volgens een aantal historische tijdschriften werd hij geplant rond 800 en is de boom zelfs verbonden met Karel de Grote. Wetenschappelijke metingen aan de hand van jaarringen, spreken dit niet tegen en stellen dat de boom wellicht de oudste van ons land was.

De boom had vroeger namelijk een omtrek van meer dan 10 meter. Anderen beweren dat de boom wellicht enkele eeuwen jonger is en werd geplant naar aanleiding van een middeleeuws gebruik.

Kaart spelen in de boom

Aan het begin van het jaar 1000 werden bomen geplant op grens van de Loonse heerlijkheden. Door veroudering en stormschade raakte de boom midden 19de eeuw uitgehold. Binnenin de boom was er plaats voor een tafeltje en wat stoelen en werd er toen door de buurtbewoners regelmatig kaart gespeeld. Tijdens de storm van 1925 werd dan de rechterflank van de boom weggeslagen, het begin van zijn definitieve teloorgang.

Verzamelplaats van bokkenrijders

“De Onze-Lieve-Hereboom is nog een levende getuige van de bokkenrijdershistorie van Wellen en omgeving”, vertelt burgemeester Johan Vanschoenwinkel.

“Volgens de oude verhalen kwamen hier de bokkenrijders samen om te vergaderen. Het was ook het vertrekpunt voor hun plunderingen en brandstichtingen. Spijtig dat de boom nu is omgewaaid. Hij had voor Wellen toch een grote cultuurhistorische waarde. We hebben wel nog infobordjes die verwijzen naar de bokkenrijders”. De boom stond ook op een knooppunt van de Haspengouw fietsroute.

FrCR/PaPa