Stekene van start met gratis bus

Sinds 4 juli rijden in heel Stekene de bussen van De Lijn gratis op zaterdag. Met het nieuwe initiatief wil de gemeente meer mensen naar de wekelijkse markt krijgen.

Elke zaterdag heerst er een gezellige drukte in het centrum van Stekene. De wekelijkse markt lokt veel volk naar de kerktoren om boodschappen te doen of een pint te drinken in één van de omringende cafés. Wie op de marktdag de bus neemt reist vanaf nu helemaal gratis.

Nulticket

“Niemand die op- en afstapt in Stekene of Kemzeke moet op zaterdag nog zijn geldbeugel bovenhalen”, legt schepen van Mobiliteit Johan Koppen uit. “Je hoeft enkel een ‘nulticket’ te vragen aan de chauffeur. Het gratis busvervoer van De Lijn is bovendien een goede aanvulling op de bestaande winkelbus, die op zaterdagvoormiddag mensen uit wijk De Paal, de Hellestraat en Klein-Sinaai naar de wekelijkse markt en terug brengt.”

Groeien

Op de eerste gratis busdagen zaten de bushokjes nog niet meteen overvol. “Onze zaak ligt vlak aan de halte op de markt”, schetst Inge Audenaert van snackbar ’t Croissantje. “In de krant en in het gemeentemagazine de Stekense Kronijcke had ik wel iets gelezen over gratis busvervoer, maar bij onze klanten heb ik er niets over gehoord. Ik denk niet dat veel mensen op de hoogte zijn.”

Ook schepen Koppen weet dat er nog werk aan de winkel is. “Het gebruik van de bus op zaterdag moet nog groeien bij de bevolking”, verduidelijkt hij. “Toch waren de eerste reacties op het project heel positief. Om het gratis busvervoer nog meer bekendheid te geven verspreiden we flyers aan de haltes waarin alle voorwaarden duidelijk worden opgesomd. We willen zoveel mogelijk mensen op de bus krijgen!”

Stekene-Sint-Niklaas betalend

Met gratis busvervoer op zaterdag treedt Stekene in de voetsporen van Sint-Niklaas, dat al sinds 2004 een gratis busdienst aanbiedt. Voor de Stekenaar betekent dit niet dat ook een ritje naar de Wase hoofdstad gratis wordt. “Reizigers met bestemming Sint-Niklaas moet ik nog steeds ‘de volle pot’ aanrekenen”, vertelt Lieven, buschauffeur op lijn 43. “Mijn traject loopt via Sint-Pauwels, en in die gemeente moet altijd betaald worden. Gratis busvervoer voor heel het Waasland, dat zou pas een goede oplossing zijn!”

Joris VERGAUWEN

Pracktische info: Buslijnen 40 (belbus), 41, 42, 43 en 44 rijden gratis op zaterdag. Enkel van toepassing op het grondgebied van Stekene en Kemzeke. Vraag bij het opstappen een nulticket aan de chauffeur.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER