Steenovens kijkt uit naar eerste wijnoogst

De bijna duizend wijnranken die de Steenovens-hoeve in Sint-Amands in mei 2008 liet aanplanten, dragen nu hun eerste trossen druiven. In het najaar moet de eerste wijn worden gebotteld.

De Steenovens-hoeve liet vorig jaar ongeveer negenhonderd wijnranken aanplanten. “Dat zijn wijnstokken die speciaal voor onze regio in Duitsland zijn gekweekt”, vertelt Jules De Keersmaecker. “Ze aarden goed in onze leemachtige grond en zijn vrij resistent tegen schimmels en witziekte.

De regent-druif brengt rode wijn voort. De andere druivensoorten, johannieter, merzling en sirius moeten ons witte wijn opleveren. Deze druiven zijn kruisingen van meer bekende druiven zoals de chardonnay, riesling en kerner.”

Betere groeikansen

Jules De Keersmaecker is de Sint- Amandse medebestuurder van de vzw Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS) die de vijftiende-eeuwse Steenovens- hoeve, vlak bij de Scheldedijk, beheert. “Het is nu belangrijk dat de al een jaar oude ranken hun gestel opbouwen, hun stam kweken.

Terwijl ze vorig jaar nog met een tak opschoten, laten we ze nu met twee takken opbloeien. We knipten ze daarom in februari tot 70 centimeter en plukten in juni al de meeste druiventrossen om er nog een per rank te laten staan, kwestie van de wijnstokken alle kans op volle groei te geven”, licht hij de werkwijze toe.

Werkzoekenden

Voor de aanplanting van de wijnranken, het knippen en de eerste pluk van de druiven, werkt KVNS samen met de vzw Natuurwerk van Turnhout die een beroep kan doen op werkzoekenden uit het VDAB-netwerk. De hoevebeheerders kijken nu al uit naar de oogst eind september, begin oktober.

“We hopen eerst en vooral dat de vogels niet aan de haal gaan met onze druiven, want in dat geval moeten we ons volgend jaar daartegen met blauwe netten wapenen”, stelt De Keersmaecker. “De regen die nu valt, deert dan weer niet. Na de druivenpluk, volgt het ontstelen en het pletten van de druiven. De laatste fase is het persen en dat levert meteen de witte wijn op. Voor de rode is het nog enkele weken wachten tot na het gistingsproces. We moeten op jaarbasis zo’n 1.500 flessen kunnen maken. Uiteraard kan dat pas als we op volle toeren draaien, wat nu nog niet het geval is. ”

Taf PAUWELS

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio