Illegale honden moeten meteen spuitje krijgen

Illegale honden moeten meteen spuitje krijgen

Illegale honden moeten meteen spuitje krijgen

Print
Honden die illegaal vanuit een vakantieland in België worden binnengebracht, moeten volgens een nieuwe richtlijn meteen verplicht een euthanasiespuitje krijgen.

In een brief aan alle burgemeesters herinnert het Federaal Voedselagentschap hen aan het gevaar van hondsdolheid. “Het voedselagentschap krijgt al enkele jaren geregeld te maken met verdenkingen en gevallen van hondsdolheid bij honden en katten die in ons land zijn binnengebracht”, schrijft het Federaal Voedselagentschap.

Om die reden moeten alle honden en katten die toeristen uit hun vakantieverblijf niet-gevaccineerd en “tegen alle regels van het gezond verstand in” meebrengen, meteen worden afgemaakt.

Vaccinatie

Meer en meer Belgen brengen uit medelijden een zwerfhondje of kat mee uit Spanje of een Oostblokland. Vaak gaan ze pas na enkele weken naar de dierenarts om ze te laten vaccineren. Als de dierenarts vermoedt dat het beestje niet correct is ingevoerd omdat hij geen gezondheidsattest, vaccinatiebewijs of invoervergunning heeft, is hij verplicht om dat aan te geven.

Volgens het Voedselagentschap is euthanasie dan de enige oplossing omdat alleen via hersenonderzoek op een kadaver kan worden uitgesloten of een dier hondsdolheid heeft.

Nu in het nieuws