Saskia De Coster moet naar correctionele rechtbank

Schrijfster Saskia De Coster zal voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Dat besliste de Brusselse raadkamer nadat De Coster een opiniestuk voor De Standaard had geschreven onder een valse naam.

jrosquin

Het stuk dat ze schreef dateert van 20 september 2008. Toen publiceerde De Standaard op zijn opiniepagina's een lange brief, waarin het opiniestuk van Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, van twee dagen eerder met de grond gelijk werd gemaakt.

Vleesconsumptie

Daarin verdedigde Vanthemsche de consumptie en productie van vlees. Twee dagen later publiceerde De Standaard een opiniestuk waarin brandhout werd gemaakt met de stellingen van Vanthemsche. De brief werd ondertekend met de naam Noël Devisch, de voorganger van Vanthemsche bij de Boerenbond.

De Standaard was zich van geen kwaad bewust en hoofdredacteur Peter Vandermeersch was dan ook niet te spreken over de actie van Saskia De Coster. Sindsdien schreef Saskia De Coster geen maandelijkse column meer voor de krant.

Grap

De Coster excuseerde zich en zei dat het om een grap ging, maar Piet Vanthemsche liet het daar niet bij en diende klacht in bij het Brusselse parket. Het Brusselse parket zal dinsdag aan de raadkamer vragen om De Coster door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De schrijfster riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en kan daarnaast een boete tot 1.650 euro riskeren.

Pittig detail: De Coster verstuurde de mail via het adres van haar vriendin Inge Jooris, de woordvoerster van de partij Groen! die in het verleden werkte voor de FOD Volksgezondheid en het Voedselagentschap. Jooris distantieert zich echter van de brief.

MEER OVER Saskia De Coster