"Zeg nooit pruik tegen een haarstuk"

Print

Zeg nooit pruik tegen een haarstuk

Niemand die het heeft gemerkt: Helmut Lotti is eigenlijk al jaren kalend. Hij camoufleerde het met ingeweven nephaar. Welke techniek ook, het taboe rond mannelijke kaalheid bestaat.

De foto boven liegt er niet om: de schedel van Helmut Lotti (39) is enkel aan de achterkant en de zijkanten begroeid - een typisch geval van androgene of androgenetische alopecia. Naar schatting een derde van de Belgen boven de 18 zou er last van hebben. “En toch blijft kaalheid een taboe”, zegt Annick Jeangout (47), zaakvoerster van Haarkliniek Jeangout in Sint-Niklaas.

“Of het nu erfelijk is, een gevolg van een ziekte of chemo- of radiotherapie. Om het wat bespreekbaarder te maken, praten wij bijvoorbeeld nooit over pruiken of toupetjes, maar over haaraanvullingen, -herstellingen of -reconstructies. Het woord pruik maakt het psychologisch moeilijker.”

In de meeste gevallen kloppen mannen bij de haarkliniek Jeangout aan voor genetische kaalheid. Maar de redenen voor een haaraanvulling zijn zeer uiteenlopend.

Bij alopecia areata heb je ronde, kale vlekken die overal op je hoofd kunnen voorkomen. Dat kan (hoeft niet) uitmonden in alopecia areata universalis, waarbij al het haar over het hele lichaam uitvalt. Sommige klanten hebben radio- of chemotherapie achter de rug, anderen hebben brandwonden opgelopen. Ze hebben littekenweefsel, een schimmelziekte of een bloedziekte. Voor elk van hen wordt een oplossing op maat gezocht.

Hairweaving

Natuurhaar of synthetisch haar wordt aan het haar gehecht dat nog aanwezig is. Dat gebeurt met metalen ringetjes of draad. Het nieuwe haar kan ook permanent worden vastgekleefd met medische lijm of met speciale tape.

“Nadeel is dat geweven haar op den duur het goede haar kan wegtrekken. Plus, als je ’t vastplakt, kun je je hoofdhuid niet goed verzorgen”, zegt Jeangout. “En dan krijg je jeuk of zelfs allergieën. Toch willen heel wat mensen het permanent vast, want ze willen zichzelf niet kaal in de spiegel zien.”

Hairweaving gaat 5 tot 7 weken mee, en kost gemiddeld tussen 60 en 80 euro per keer (verzorging inbegrepen).

Haaraanvulling

Op een microfilm, een fijne kunstmatige huid, wordt natuurhaar of synthetisch haar geïnjecteerd of geknoopt. Een haarstuk kun je open afzetten of je kunt het permanent laten bevestigen, met lijm of tape.

Voor mannen is een haarstuk meestal maatwerk (met een mal) of semimaatwerk, met bestaand materiaal dat omgevormd wordt. Een haaraanvulling kan bij volledige of gedeeltelijke kaalheid. Haarstukken (volgens Jeangout dus beter niet pruiken genoemd) zijn tegen woordig totaal onopvallend, omdat de basisstructuur heel dun is.

“Zaak is wel om als klant in te zien wat bij je past en wat niet, anders kan het soms wel opvallen.”

Een haaraanvulling kan tot vier jaar meegaan, afhankelijk van hoe vaak je het draagt. Kostprijs: tussen 900 en 1.400 euro.

Haartransplantatie

Haartransplantatie is een chirurgische ingreep waarbij donorhaar wordt ingeplant. Lang niet bij iedereen is transplantatie mogelijk. Door een ziekte bijvoorbeeld, of wanneer het te behandelen kale oppervlak te groot is.

Een haartransplantatie is blijvend en kost tussen 1.500 en 8.000 euro. Bekende transplantatiepatiënten zijn Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw en Dick Advocaat.

MEEST RECENT