Speculaties over herschikking federale regering

Vrijdag zou de herschikking van de federale regering rond moeten zijn. Dan zijn de regionale regeringen gevormd en kunnen alle mogelijke verschuivingen in één keer worden doorgevoerd.

jrosquin

Donderdag steken premier Herman Van Rompuy en de voorzitters van de vijf meerderheidspartijen opnieuw de koppen bij elkaar. Intussen wordt druk gespeculeerd over mogelijke verschuivingen.

Karel De Gucht (Open Vld) wordt op Buitenlandse Zaken zo goed als zeker vervangen door Yves Leterme (CD&V) die daarmee zijn herintrede doet. Als vicepremier zou hij worden opgevolgd door zijn Brusselse partijgenoot Guy Vanhengel, wat betekent dat Open Vld of minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom of minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt moet opofferen.

Capitulatie

Turtelboom laten vallen zou een capitulatie zijn voor de PS en het cdH. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft Turtelboom vorige week nog de ergste verwensingen naar het hoofd geslingerd. Turtelboom en Arena zitten elkaar eindeloos in de haren over het asielbeleid.

Een mogelijkheid is dat de PS als zoenoffer haar minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena terugroept naar de Waalse regering of de regering van de Franse gemeenschap. In de Brusselse regering zou Vanhengel zijn zitje overlaten aan Jean-Luc Vanraes, Brusselse volksvertegenwoordiger en OCMW-voorzitter in Ukkel.

Open Vld wil begroting

Open Vld zou bovendien graag de portefeuille van Begroting binnenhalen voor Vanhengel maar die is nu in handen van staatssecretaris Melchior Wathelet en zijn partij, het cdH, is niet geneigd om die bevoegdheid af te staan. Tenzij er een ruil in de maak zou zijn.

Geruchten willen overigens dat Wathelet zou overstappen naar de Waalse gewestregering en dan zou het cdH voor een vervanger op federaal niveau moeten zorgen. In het najaar zou aftredend Waals minister van Landbouw en Milieu Benoît Lutgen het cdH-roer overnemen van Joëlle Milquet.

Voorts wil de PS federaal minister van Energie Paul Magnette overhevelen naar de Waalse gewestregering om daar de vernieuwing gestalte te geven en hem vervangen door Jean-Claude Marcourt.

DCA

MEER OVER Herman Van Rompuy