Prins Laurent rijdt met fiets langs Antwerpse sociale buurtprojecten

Prins Laurent rijdt met fiets langs Antwerpse sociale buurtprojecten

Prins Laurent rijdt met fiets langs Antwerpse sociale buurtprojecten

Print
Antwerpen - Prins Laurent fietste gisteren door de stad om de buurtprojecten van Manus te inspecteren. Zijn doortocht en geploeter met elektrische fiets bleven niet onopgemerkt. Wij reden mee.

Bij het kantoor van Manus op de Jan Denucélaan verzamelt zich maandagmiddag om 13u een gezelschap om prins Laurent te vergezellen op zijn fietstocht door de stad. De prins komt naar Antwerpen om met eigen ogen het werk van het buurtbeheerbedrijf te zien. Laurent is nauw betrokken bij Manus, dat sociale tewerkstelling aan ecologische activiteiten koppelt. Hij schonk twee jaar geleden een aantal elektrische fietsen aan de instelling en steunt soortgelijke projecten in Wallonië.

De prins arriveert twintig minuten te laat, waardoor het welkomstwoord van directeur Paul Busschots van Manus beperkt blijft tot het bedanken van de aanwezigen, onder wie ook de schepenen Robert Voorhamme, Guy Lauwers en Phillip Heylen. Met een flinke glimlach bekijkt een groepje buurtbewoners hoe de fiets van de prins wordt opgepoetst. Het pelotonnetje komt moeizaam op gang. Laurent moet zichtbaar wennen aan de elektrische fiets. Maar het instrueren van zijn bediende, die de zwarte jeep van de prins achter hem aan moet sturen, zorgt voor het grootste oponthoud.

Handen schudden

Bij het eerste werfbezoek van een sociaal woningcomplex in de Prekerstraat is de prins zichtbaar in zijn element. ‘Burgemeester’ Robert Verbeeck van de buurtgroep Open Tuin heeft zijn uniform aangeschoten en leidt Laurent rond door de wijk. De prins schudt handen, poseert en filosofeert over een oplossing voor het illegaal storten van afval.

Onderweg naar de kathedraaltuin, het volgende werfbezoek, loopt het gezelschap weer wat vertraging op. Laurent kiest terloops voor een andere route, hij laat zich bijpraten over de ‘geveltuinen’ in de Sint-Andriesstraat en wil alles weten over de problematiek van het Muntplein. Ook is hij niet tevreden over zijn fiets, maar een toegesnelde agent te fiets verhelpt het probleem voordat de zwarte jeep in actie moet komen.

Dorstig

De werfbezoeken ten spijt toont de prins zich fietsend door de stad het meest in zijn element. En fietsen maakt dorstig. Na overleg leidt Laurent het gezelschap naar de Grote Markt, waar hij zich van een cola laat bedienen. Waar de schepenen door de buurtbewoners worden aangesproken op al dan niet goed beleid, is de prins de meeste tijd kwijt aan poseren en handen schudden, al is er van een massale toeloop geenszins sprake.

Aan het einde van de dag blikt de prins tevreden terug in het Manuskantoor. “Het project loopt hier goed. Mijn bezoek is toch ook een erkenningsteken voor de arbeiders. Ik denk dat het waardevol is geweest.” Dat was het voor Manus zeker, maar de prins genoot vooral van een plezierige fietstocht.

Thomas SPRONK

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio