Oortjes blijven verboden in Tour

Zowel in de rit van morgen in de Tour (tiende rit), als in die van vrijdag (dertiende rit) zullen de renners geen oortjes meer mogen dragen waarmee ze in contact staan met de volgwagen van hun team. De Tourdirectie en de UCI blijven bij hun beslissing ondanks de tegenkanting van de meerderheid van de teams.

jrosquin

De internationale wielerorganisatie UCI en de Tourdirectie willen af van het steriele ploegenspel en willen weer dat renners zelfstandige tactische keuzes maken. Zo hopen ze dat de spontaneïteit, de spanning en de verrassing weer in de koers keert.

Veertien van de twintig teams ondertekenden echter een petitie van Johan Bruyneel (Astana) om af te zien van dat voornemen. Volgens hen brengt die experimenteerdrang de veiligheid van de renners in gevaar.

UCI dreigt met sancties

UCI-voorzitter Pat McQuaid blijft echter bij zijn standpunt en dreigt met sancties als de sportdirecteurs zich niet aan het reglement houden. "Doen ze dat niet, dan kunnen er sancties volgen. Dat kan gaan van een waarschuwing, over boetes van 70 tot 7.000 euro, tot uitsluiting uit de wedstrijd", aldus koersdirecteur Jean-François Pescheux.

De koersdirectie had vandaag nog overleg met de teams. Alle alternatieve voorstellen die de teams deden werden echter van tafel geveegd . Morgen zullen er wel minder auto's met genodigden en motoren met fotografen toegelaten zijn. Op die manier zullen sportdirecteurs sneller met hun wagen tot bij de renners kunnen geraken.

Volg al het Tournieuws op onze overzichtspagina

MEER OVER Johan Bruyneel

Meer sportnieuws