Enkel risicogroepen worden nog behandeld tegen Mexicaanse griep

Print

Enkel risicogroepen worden nog behandeld tegen Mexicaanse griep

De kaap van 100 mensen die aan de Mexicaanse griep lijden is in België overschreden. Een grote uitbraak van het virus in ons land lijkt nu onafwendbaar en het Interministerieel Commissariaat Influenza gaat daarom een andere aanpak hanteren. Dat zei minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op een persconferentie.

Maandag werden er 15 nieuwe bevestigde gevallen van Mexicaanse griep vastgesteld in ons land. Tot nu toe zijn er in België 126 gevallen van de A/H1N1-griep.

Vanaf dinsdag zal er worden overgegaan van een isoleringsfase naar een verminderingsfase. Alleen mensen die tot een risicogroep worden gerekend zullen nog behandeld worden met antivirale middelen. Alle anderen die het virus oplopen zullen een behandeling krijgen zoals bij een gewone seizoensgriep.

Risicogroepen

Met risicogroepen worden bedoeld: ernstig zieken, 65 plussers, zwangere vrouwen, kinderen jonger dan vijf jaar en verzwakte personen zoals chronische hartlijders, diabetespatiënten en mensen met een zwak afweersysteem. "Alle andere zullen de griep gewoon moeten uitzieken", aldus griepcommissaris Marc Van Ranst (foto).

De voornaamste doelstelling wordt nu om de sociaaleconomische impact zo klein mogelijk te houden. Daarnaast wordt het prioritair om een adequate verzorging te voorzien voor mensen die besmet raakten.

Een nieuw op te richten surveillancesysteem moet de impact en de verspreiding van het A/H1N1-virus nauwlettend analyseren. Voorts komt er binnenkort ook een grote informatiecampagne om de bevolking in te lichten.

Piet Vanthemsche leidt taskforce

Daarnaast hebben de sociale partners ook een taskforce opgericht die de aanpak van de Mexicaanse griep in de Belgische bedrijven moet coördineren. Die taskforce kwam tot stand na overleg met griepcoördinator Van Ranst.

Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Boerenbond zal de leiding krijgen over die groep. De eenheid heeft als doelstelling om voor te zorgen dat bedrijven geen economische schade zullen ondervinden door een massale uitbraak van A/H1N1-virus.

.

Nu in het nieuws