Oppositieleider weer voor de rechter voor homoseks

Oppositieleider weer voor de rechter voor homoseks

Oppositieleider weer voor de rechter voor homoseks

Print
Anwar Ibrahim, de charismatische Maleisische oppositieleider, moet opnieuw voor de rechter verschijnen op beschuldiging van sodomie. De voormalige premier zou seks met een mannelijke medewerker hebben gehad. Zijn aanhangers spreken van een politieke samenzwering.

Anwar Ibrahim wordt ervan beschuldigd in juni vorig jaar seks te hebben gehad met een voormalige mannelijke medewerker, de 24-jarige Saiful Bukhari Azlan.

Na een hele reeks hoorzittingen begint deze maand het eigenlijke proces. Het openbaar ministerie kondigt 23 getuigen, videobeelden en dna-resultaten aan als bewijsmateriaal.

Alibi

De oppositieleider heeft een alibi voor het tijdstip waarop de feiten zouden hebben plaatsgevonden. Aanvankelijk werd hij van verkrachting beschuldigd.

Na twee medische rapporten, waarvan een van een staatsziekenhuis, werd de beschuldiging omgezet in sodomie met toestemming. Sodomie is strafbaar in Maleisië. Anwar kan twintig jaar cel en zweepslagen krijgen.

Samenzwering

Anwars aanhangers zeggen dat de rechtszaak een politieke samenzwering is waar eerste minister Najib Razak achter zit.

De beschuldiging komt er op een moment dat de 62-jarige Anwar aan het hoofd staat van Pakatan Rakyat, het machtige oppositieblok dat in 2008 een derde van de 222 parlementszetels binnenhaalde.

Politieke analisten zeggen dat de coalitie een goede kans maakt om bij de verkiezingen in 2011 de macht te grijpen.

Al eens beschuldigd

Anwar werd in 1998 al eens beschuldigd van sodomie door toenmalig premier Mahathir Mohamad. Ook toen zei hij het slachtoffer te zijn van een politieke samenzwering die hem van de macht moest houden.

In 2004 werd hij vervroegd vrijgelaten op bevel van het Hooggerechtshof. Hij maakte een sterke comeback en kon ook op steeds meer steun rekenen van dissidenten uit de meerderheid.

Bron: RP (IPS)

.

Nu in het nieuws