‘Verloren generatie’ betaalt hoge prijs voor migratie

‘Verloren generatie’ betaalt hoge prijs voor migratie

‘Verloren generatie’ betaalt hoge prijs voor migratie

Print
In Oost-Europa groeien honderdduizenden kinderen op zonder hun ouders omdat die in het buitenland werken. Ze kampen met psychologische problemen en zijn erg kwetsbaar voor misdaad en uitbuiting, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie.

De problemen zijn het grootst voor kinderen die beide ouders moeten missen. Ze leven bij hun grootouders of verwanten of komen zelfs in weeshuizen terecht. De langdurige afwezigheid van hun ouders veroorzaakt bij veel kinderen zware psychologische problemen.

Experts vrezen dat ze daar ook later, als ze volwassen zijn, nooit helemaal van verlost zullen raken. Dat kan grote problemen opleveren voor de samenleving in die landen.

Leger van achtergelaten kinderen

“Deze kinderen vormen een verloren generatie”, zegt Jemini Pandya, een woordvoerster van de Internationale Organisatie voor Migratie. “Ze hebben het moeilijk op school en sommige geven er de brui aan. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor misbruik.”

Om hoeveel kinderen het gaat weet niemand, maar schattingen variëren van enkele honderdduizenden tot meer dan een miljoen. De grootste aantallen leven in de armste landen in de regio – Oekraïne, Bulgarije, Moldavië en Roemenië.

Zelfmoord

De Sorosstichting in Roemenië denkt dat er in dat land alleen al 350.000 van dergelijke kinderen leven. Er werken 3 miljoen Roemenen in het buitenland.

In Roemenië zijn er gevallen van kinderen van twaalf die zelfmoord pleegden nadat hun ouders waren vertrokken. Anderen lijden aan zware depressies.

Bron: PD (IPS)

.

Nu in het nieuws