"Het is hier een hel voor vrouwen"

“In de meeste provincies is de situatie van de vrouwen een hel”, zegt de Afghaanse vrouwenrechtenactiviste Malalai Joya. Ze overleefde al 4 aanslagen en draagt nu een boerka voor haar eigen veiligheid. Zopas publiceerde ze een nieuw boek, 'Raising My Voice'.

wverhaert

Malalai Joya, nu 31, heeft het grootste deel van haar leven in vluchtelingenkampen in Iran en Pakistan doorgebracht. In 1998 keerde ze terug naar Afghanistan om er clandestien opleiding te geven aan meisjes, bijzonder gevaarlijk in een land waar de taliban de plak zwaaiden.

In 2003 kreeg ze internationale aandacht toen ze Afghaanse leiders er publiekelijk van beschuldigde oorlogs- en drugscriminelen te zijn en de taliban te steunen.

Het parlement, waar ze sinds 2005 deel van uitmaakt, schorste haar in 2007. Ze overleefde vier aanslagen. Verscheidene andere vrouwenrechtenactivisten werden al vermoord. De laatste was politica Sitara Achakzai, die in april werd neergeschoten.

Net zoals de taliban

“Vrouwen en kinderen waren de eerste en grootste slachtoffers en nog steeds is er veel geweld tegen hen. En de belangrijkste reden is dat de fundamentalisten van de Noordelijke Alliantie de macht hebben. Mentaal zijn die net zoals de taliban."

“Net zoals de taliban vermengen ze de islam met politiek om tegen de vrouwen van mijn land te gebruiken. In de meeste provincies is de situatie van de vrouwen een hel.

Rampzalig

“Het klopt dat sommige vrouwen in grote steden toegang tot een baan en een opleiding hebben, maar in de meeste provincies is alle rechtvaardigheid zoek."

"In de verst afgelegen provincies wordt de situatie nog rampzaliger. Vrouwen worden vandaag even makkelijk gedood als vogels in Afghanistan.”

Bron: RP (IPS)

MEER OVER Afghanistan