Baasjes van geleidehonden komen samen

Baasjes van geleidehonden komen samen

Baasjes van geleidehonden komen samen

Balen - Zo’n twintigtal geleidehonden en hun baasjes zakten zaterdag af naar Olmen (Balen) voor de ontmoetingsdag van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

In België vervangen zo’n veertig honden dag in dag uit de ogen van hun blinde of slechtziendebaasjes. De dieren doorbreken het isolement en geven de mensen een gevoel van onafhankelijkheid.

Op de jaarlijkse ontmoetingsdag afgelopen weekend in Olmen, aan Hondenschool ’t Kruierke, wordt meteen duidelijk hoe belangrijk deze trouwe viervoeters zijn. Buitenshuis werken of studeren, is voor velen enkel mogelijk dankzij de hond die hen elke dag veilig van en naar het werk brengt.

Ravotten

Theater- en filmbezoekjes of uit eten gaan, alles kan en mag met de hond. Zaterdag kregen de honden de gelegenheid om te spelen en te ravotten, maar tegelijkertijd bewezen ze hun enorme trouw. Ze trokken aan leibanden om zo snel mogelijk bij hun eigen baasje te zijn. De blinden en slechtzienden zelf wisselden ervaringen en ideeën uit. “Het is prachtig om te zien hoe deze mensen aan zelfstandigheid winnen”, weet Jules O’Dwyer van het Centrum. “Elke keer weer bedenk ik bij mezelf dat we prachtig werk leveren met het centrum.”

Ook de gastgezinnen die de honden tijdens hun eerste levensjaar opvangen, beamen dat. “Wij staan de dieren af en dat doet pijn, maar als je ziet hoeveel vreugde ze anderen schenken, is het dat allemaal waard.”

Nele CAEYERS

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio