Kinderen stellen in Technopolis vragen aan Frank De Winne

Via een vrij goed radiocontact vuurden vijftien kinderen tussen acht en zeventien jaar, uit zowat alle hoeken van Vlaanderen, de meest gekke vragen voor Frank De Winne het luchtruim in.

Het was zaterdag nagelbijten, want het livegesprek leek even in het water te vallen toen net voor de aanvang de verbinding wegviel. “Eens het ruimteschip het grondstation in Argentinië is gepasseerd, valt het radiocontact na tien minuten uit. Daarom dienden de vragen in een recordtempo gesteld te worden en moest Frank De Winne er even kort op antwoorden”, zegt Rik Strobbe van de Belgische radio-amateurs en het Amateur Radio on International Space Station (ARISS) dat een nieuwe verbinding tot stand bracht.

De vijftien kinderen en hun vragen waren eerder geselecteerd na een oproep van Frank Deboosere in het weerbericht van 10 juni op Eén. Honderden kinderen voelden zich geroepen en stuurden een bepaalde vraag naar de weerman. De vijftien origineelste en leukste vragen werden gekozen. De vragenronde verliep vrij vlot met zelfs een heel goed verstaanbare Frank De Winne.

Pechvogel

Pechvogel van de dag was Femke uit Borsbeek. Zij kwam als laatste aan de beurt. Toen ze wou vragen of je in de ruimte het gevoel hebt zoals in een vliegtuig, viel de verbinding uit. Astronaut Dirk Frimout, die ook in Technopolis aanwezig was en die gehoopt had om zijn collega even een goeiedag te zeggen, gaf Femke dan maar antwoord. “Je zweeft als een vogel, gewichtloos”, zij hij. En daar dromen blijkbaar de meeste kinderen van.

Leo DE NIJN

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio