Monitoren zoeken enthousiaste collega's

Het Rode Kruis vergast elk jaar honderden kansarme kinderen op een uitgelaten vakantieweek. Voor de begeleiding van de kampen in juli en augustus ronselt de groep nog vrijwilligers.

Ook kansarme kinderen hebben recht op dolle vakantiepret. Voor hen zet het Rode Kruis sinds 2000 elke zomer een reeks vakantiekampen op. Dat zijn er dit jaar veertien, waarvan er vier in De Hoge Rielen in Lichtaart (Kasterlee) en drie in ’t Kruierke in Balen geprogrammeerd staan. Onder andere voor die Kempense kampen eind juli en augustus zoekt het Rode Kruis nog vrijwilligers die mee willen gaan als monitor. “We gaan uit van twintig monitoren voor veertig kinderen. Dat is veel, maar die kinderen komen vaak uit een moeilijke thuissituatie en hebben even tijd nodig om te wennen. Dat vraagt een intensieve en individuele aanpak van de kinderen”, zegt Els Bosmans uit Itegem (Heistop- den-Berg). Zij is samen met Kristof Nijs vrijwillig hoofdmonitor van het vakantiekamp in Balen.

Geen klusjes

Het uitgangspunt is die kinderen een onbezorgde vakantieweek in een bepaald thema aan te bieden. “Dat betekent dat ze geen klusjes doen, want die kinderen moeten vaak thuis al helpen in het huishouden”, zegt Kristof Nijs. “We zetten vooraf wel een activiteitenprogramma uit, maar we stemmen het echt af op de wensen van de kinderen ter plekke. Zo kunnen we zoveel mogelijk kinderen bij de activiteiten betrekken. Precies omdat we met zoveel monitoren zijn, kunnen we extra tijd en aandacht stoppen in elk kind.”

Zware opgave

Die aanpak lijkt zowel fysiek als mentaal een zware opgave, maar ook hier speelt de sterkte van het getal. “Omdat de groep monitoren zo groot is, kan je ook even uitblazen als dat nodig is. We zijn wel goed voorbereid met opleidingen en vormingsdagen. Tegelijk weten we vooraf wat de eventuele probleemsituatie van elk kind is”, zegt Kristof.

“Maar eigenlijk is dit kampwerk echt verslavend. In tegenstelling tot kampen van jeugdbewegingen ken je de kinderen helemaal niet voor ze toekomen. In het begin gaat dat wat schoorvoetend, maar aan het eind van die week ben je helemaal aan elkaar gehecht. Je zit zelf vol adrenaline van dat intensieve begeleidingswerk. Wie één keer monitor is geweest, komt elk jaar terug. Als het kamp voorbij is, val je gewoon in een zwart gat. Je voelt je nutteloos, omdat niemand meer komt vragen om zijn veters te binden”, lacht het duo.

015-44.35.11 of rodekruisvakanties@rodekruis.be

www.jeugdrodekruis.be

Hans OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio