Ferre kun je niet vergeten

Zanger Ferre Grignard zou zeventig zijn geworden. Vrienden kwamen samen bij zijn graf op het Schoonselhof. Het stadsbestuur hield een hulde in de Zwarte Panter.

O

f Ferre Grignard (1939-1982) zich ooit iets van de Vlaamse feestdag heeft aangetrokken, is twijfelachtig, maar het stadsbestuur koos de Antwerpse zanger dit jaar als centrale figuur voor de 11 juliviering. “Ze halen hun inspiratie uit Vlaanderen, maar ze hebben hun blik open op de wereld”, zei burgemeester Patrick Janssens in zijn toespraak. Hij voegde er nog aan toe dat de stad de natuurlijke biotoop voor kunstenaars is.

Dat klopte zeker voor Ferre Grignard. Opgegroeid in Wilrijk, vond hij zijn artistieke voedingsbodem eerst in café Gard Sivik op de Stadswaag en dan de Muze op de Melkmarkt. In beide cafés werkte hij als barman en trad hij ook op, met toenemend succes. 1966 werd zijn gloriejaar, toen hij internationale hits scoorde met Ring Ring I’ve got to sing en Drunken Sailor. Al snel werd er vanuit het buitenland aan hem getrokken, eerste door Philips in Nederland, daarna door Eddie Barclay vanuit Parijs. Ferre Grignard wilde liefst zijn eigen zin doen en thuisblijven in de Muze. Een paar jaar na de hemel begon de hel: wurgende platencontracten, belastingsperikelen, alcoholisme en ten slotte kanker. In 1982 stierf hij berooid, maar niet onbekend.

Zaterdagmorgen kwamen familie en vele vrienden uit de beginjaren bijeen bij het graf van Grignard op het Schoonselhof. Nadien woonden ze het hommageprogramma in galerie de Zwarte Panter bij. Broer Roger was er, zijn eerste vrouw Krie, zijn zoon en zijn boezemvriend Fred Bervoets. Ook aanwezig waren de Muze-stichter Walter Masselis, Ferres eerste manager Bob Leonard en Hans Kusters, die hem een contract met Philips bezorgde.

Over de hommage waren sommige intimi wat teleurgesteld, want noch Rick de Leeuw & Jan Hauteliet, noch Ariadne Van Den Brande & Jokke Schreurs durfden het aan om een nummer van Ferre Grignard te zingen. Ze hielden het op tijdgenoten als Bob Dylan en Leonard Cohen. Uit eerbied. “Als singer-songwriter was Grignard een pionier in België”, verzekert Jokke Schreurs.

Frank HEIRMAN

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio