Fiscus aast op meerwaarden van "actieve aandelenbelegger"

Meerwaarden op aandelen zijn onbelast. Dat is in België al zo sinds mensenheugenis. Maar de fiscus begint dit principe uit te hollen. Als de meerwaarden worden gehaald met een "normaal" vermogensbeheer, blijft er geen vuiltje aan de lucht.

ghouben

In het andere geval spreekt de fiscus van "simulatie". Daarmee worden operaties beschreven die bedoeld zijn om belastingen te vermijden. Dat schrijft La Libre Belgique. Hiermee viseren de belastingen duidelijk de managers en het kaderpersoneel van beursgenoteerde bedrijven die beleggen in aandelen van de eigen onderneming, of die aandelen of opties krijgen als onderdeel van hun verloning.

Wanneer een belastingplichtige actief deelneemt aan de activiteiten van het bedrijf waar hij aandeelhouder van is, beschouwt de fiscus de meerwaarden op die aandelen niet meer als "normaal vermogensbeheer", maar als "simulatie". De meerwaarden zouden met andere woorden belast worden. In dat geval bedraagt het belastingtarief 33 procent.

Voor dergelijke behandeling bestaat geen wettelijke basis. Maar de ambtenaren zouden volgens La Libre Belgique al mondelinge instructies hebben gekregen om het principe van "simulatie" zo te interpreteren voor deze groep aandelenbeleggers.