Steeds meer aanvragen voor vakantietoezicht

Steeds meer aanvragen voor vakantietoezicht

Steeds meer aanvragen voor vakantietoezicht

Print
Mechelen - De gemeenschapswachters van de stad nemen het gros van de bezoeken voor hun rekening. Zo moeten ze in de vakantiemaanden tot veertig bezoeken per dag doen.

Terwijl velen onder de palmbomen liggen weg te dromen, brengen in de stad Mechelen alle dagen vier tot vijf gemeenschapswachters (beter bekend als de stadswachten) een bezoekje aan de woning van voorbijgangers. “Uiteraard doen we dat niet zomaar”, zegt Walter Schmit. “De burger die dat wenst, moet een aanvraag doen op het politiecommissariaat in de Frederik de Merodestraat en het aanvraagformulier invullen.”

Schmit stapt elke ochtend het politiecommissariaat binnen om het aantal opdrachten op te vragen. “Juli, augustus en september zijn piekmaanden”, vertelt hij. “Dan zijn er dagen bij van veertig opdrachten. Die verdeel ik onder de collega’s in de wijken noord, zuid, centrum, Tervuursesteenweg, Arsenaal/ Nekkerspoel en de deelgemeenten.”

Uitgebreid onderzoek

Of dat toezicht wel ernstig gebeurd ? “Daar kan je van op aan”, zegt Walter met ernstige blik, terwijl hij een woning in de Gasthuisveldstraat controleert. “Waar we vooral naar kijken zijn openstaande ramen, braaksporen en of de garagepoort op slot is. “Van zodra er iets niet klopt, bellen we de politie die dan een nauwgezet onderzoek start. Zij beschikken over alle coördinaten van de bewoner. Als alles in orde is, steken we een kaartje inde bus met de dag en uur van ons bezoek”, zegt Walter.

De meest voorkomende zaken die de stadswachten aantreffen, zijn openstaande ramen en garagepoorten. “Laat ons dat een kleine vergetelheid noemen die soms grote gevolgen kan hebben”, besluit Walter onze tocht.

Leo DE NIJN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio