Pmd-zakken bevatten minder foutief afval

De Heistenaren en Nijlenaren hebben in mei in de pmdzakken aanzienlijk minder ‘foutief’ afval meegegeven dan in februari.

IOK Afvalbeheer vond in februari nog meer dan 17 procent afval, dat daar niet thuishoorde, in de blauwe pmd-zakken terug. “Dat betekende eigenlijk dat een op de zes ophaalwagens met restafval reed in plaats van met pmd-afval”, vertelt Kathleen Mertens van IOK Afvalbeheer.

Een doelgerichte aanpak met een combinatie van strenge controles en een gerichte campagne liet dat verkeerde afval in de pmd-zakken dalen van 17 procent in februari naar bijna 14 procent in mei.

IOK Afvalbeheer meent dat vooral yoghurtpotjes, botervlootjes en bloempotjes de verpakkingen zijn die het vaakst verkeerd in de pmd-zak terechtkomen. In de pmd-zakken mogen plastiekflessen en -flacons, metalen verpakkingen en drankkartons verzameld worden. Onder metalen verpakkingen wordt verstaan: spuitbussen van voedingswaren en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen.

Niet toegelaten

Niet toegelaten zijn andere plastic verpakkingen zoals potjes, zakken, folie, verpakkingen met giftige of bijtende middelen, aluminiumfolie en piepschuim. De verpakkingen moeten volledig leeg zijn, mogen niet aan de buitenkant van de zak worden bevestigd en maximum een volume van 8 liter hebben.

PA

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio