Duo vreest voor toekomst van begijnhof

Twee Turnhoutenaars maken zich zorgen over het begijnhof nu het OCMW huisjes in erfpacht geeft. Hierdoor verdwijnt volgens hen de authenticiteit.

“Het begijnhof van Turnhout wordt over tien jaar enkel nog bewoond door rijke mensen, terwijl de authenticiteit van de site door de commercialisering om zeep is.” Dat schrijven Harry Leys, die zelf op het begijnhof woont, en ChrisHofkens in een brief aan het Werelderfgoedcomité van Unesco. Deze organisatie nam het begijnhof enkele jaren geleden op in de lijst van werelderfgoed.

Het duo klaagt het nieuwe systeem van erfpacht aan, waarop het Turnhoutse OCMW als eigenaar van het begijnhof is overgestapt. Zodra een huidig huurcontract afloopt, kunnen kandidaten bieden op een instapprijs en betalen ze nadien een jaarlijkse canon of erfpachtvergoeding. Ze moeten wel zelf hun huisje restaureren.

Een vrijgeleide voor mensen die er warmpjes inzitten, vinden de briefschrijvers. “De traditie van de huidige sociale en culturele diversiteit van de bewoners komt dan na tweehonderd jaar tot een abrupt einde.”

De Turnhoutse OCMW-voorzitter Luc Op De Beeck (CD&V) heeft de brief niet gezien, maar kent de schrijvers wel. “Zij pluizen al een tijdje het erfpachtgebeuren uit”, zegt hij. “We zijn zelf bijHoogstraten en Herentals te rade gegaan, omdat zij al veel langer met erfpacht werken.

Dit is net de enige manier om zeker te zijn dat die huisjes wél goed bewaard blijven. Wij hebben daar het geld niet voor.”

“Bovendien mogen de erfpachtgebruikers de huisjes enkel opknappen volgens de strikte voorschriften van de Vlaamse dienst voor onroerend erfgoed.”

HO

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio