Bovenleiding trams sneuvelt nog eens

Het Antwerpse tramverkeer zat vrijdagnacht in de soep. Voor het tweede weekend op rij brak de bovenleiding op het kruispunt Belgiëlei-Lange Leemstraat. De Lijn onderzoekt de zaak.

fgousseau

De bovenleiding en de pantograaf (stroomafnemer) van een tram 6 gingen vrijdagavond rond 22.20u aan diggelen op het kruispunt Belgiëlei- Lange Leemstraat. Dat was op die plek niet de eerste keer de laatste weken: onder meer twee zaterdagen geleden gebeurde het al.

“Tramlijnen 2, 6, 8 en 15 waren gestremd”, weet Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn. “2, 6 en 15 konden bovengronds omrijden. De herstelling duurde tot 0.25u. Dat dit weer op dat kruispunt gebeurt, kan haast geen toeval zijn, zeker ook omdat de leiding een weekend eerder nog werd hersteld. Onderzocht wordt alleszins of er zich daar een ander euvel stelt.”

De breuk van de tramdraden leverde ook een vreemd tafereel op. Enkele trams namen een aanloop in de Lange Leemstraat, vouwden net voor de breuk hun pantograaf naar beneden, staken al bollend de afgesloten Belgiëlei over en vonden voorbij het kruispunt opnieuw stroom door hun pantograaf opnieuw open te plooien. “Dat is zeker geen standaardprocedure”, geeft Koen Peeters mee, “maar gebeurde allicht om de trams die ’vastzaten’, te evacueren. Anders moeten ze achteruit tot aan de Groenenhoek in Berchem. Daar is een keerlus. Eens aan de Leien kunnen trams weer alle kanten uit.”

Christophe MATTHIJSSENS

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio