CIA heeft wellicht "honderden" Taliban  laten vermoorden

CIA heeft wellicht honderden Taliban laten vermoorden

CIA heeft wellicht "honderden" Taliban laten vermoorden

Print
Acht jaar na de feiten komt er een onderzoek naar het transport van "honderden, misschien wel duizenden" Taliban-strijders die nu hun overgave in containers doorheen Afghanistan zijn vervoerd. De overgrote meerderheid overleefde dat transport, waar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA van op de hoogte was, niet. Elke Taliban die toch levend uit zo'n container kwam, zou zijn geëxecuteerd.

De Amerikaanse president Obama heeft volgens CNN een onderzoek ingesteld naar deze beschuldigingen over een massamoord op Taliban-gevangenen. Het transport werd in 2001 georganiseerd door de Afghaanse krijgsheer Abdul Rashid Dostum. Dostum werd gesteund door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Mensenrechtenorganisaties publiceerden de afgelopen jaren een reeks rapporten en verhalen over de moordpartij.

De gevangen genomen Taliban werden na de val van Kunduz in containers gepropt en op transport gezet naar het zuiden van het land, naar de Sheberghangevangenis.

Dat er nu na acht jaar een onderzoek komt, heeft misschien te maken met de nieuwe functie van Dostum. Hij is op dit ogenblik minister van defensie van Afghanistan, en dat zou tegen de zin zijn van de Amerikaanse regering. Onder de Bush-regering kwam het nooit tot een onderzoek naar de zaak. Wellicht omdat Dostum een belangrijke bondgenoot was en is van de Afghaanse president Hamid Karzai.

.

Nu in het nieuws