Honderden boekenliefhebbers bezoeken nat boekendorp

De eerste van de drie boekenzondagen in Lillo werd in elk geval niet gezegend door de weergoden, alleen ’s namiddags scheen de zon.

fgousseau

Tientallen keren werden de uitgestalde boeken vliegensvlug afgedekt met plastiek. De regendruppels bepaalden het ritme. Toch lieten de vele bezoekers zich niet afschrikken door het minder gunstige weer. ’s Namiddags was het zelfs kuieren in de zon.

“Van de zestig standhouders zijn er een vijftigtal komen opdagen”, zegt een tevreden organisator Philippe Van Iersel.

De boekbinders en de boekenstands met antiek werk kregen een droog onderkomen in het historische Kruitmagazijn. Een van hen is bibliofiel Léon Lemahieu.

“Deze oude boeken zijn een weelde voor het oog. Heel vaak zijn het eerste drukken”, vertelt Lemahieu. Hij buigt zich voorover en pakt een boekje geschreven door Voltaire in 1772. “Voor 120 euro verandert het van eigenaar”, zegt Lemahieu. “Maar of ik nu verkoop of niet, speelt geen rol. Het boeiende is om bezig te zijn met deze oude werken. In al deze oude werken komen de ideeën van toen tot leven. Al deze antieke werken weerspiegelen een groot stuk van onze beschaving.”

“In de tijd dat veel van deze werken werden geschreven, zorgden de toenmalige auteurs dikwijls voor nieuwe en gedurfde ideeën. Het was in die tijd vaak explosief materiaal. Het is daarom leuk om precies onderdak te vinden in dit oude Kruitmagazijn waar vroeger letterlijk explosief spul lag opgeborgen”, aldus nog Lemahieu.

’s Namiddags las onder meer Alice Sax voor uit eigen werk. Op de boekenstand van Luisterpunt aan het Kazerneplein kon je via een daisyspeler luisteren naar de gesproken boekversie van Sax’ werk. Een daisyspeler is een eenvoudig te bedienen toestel waarmee mensen met een leesstoornis ingesproken boeken kunnen ‘lezen’.

EVDW

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio