Miniatuurstad gaat voor de bijl

Miniatuurstad gaat voor de bijl

Miniatuurstad gaat voor de bijl

Print
Antwerpen - Met man en macht werd er afgebroken in Hangar 15, terwijl de laatste bezoekers kwamen kijken naar Miniatuurstad.

Tegen 31 oktober moeten alle bijgebouwde constructies uit Hangar 15 op de Cockerillkaai verwijderd zijn. Dat is de deadline die Guido Portael van het stadsbestuur kreeg. Eigenhandig vernielde Guido Portael dit weekeinde de ateliers waar de miniatuurhuizen sinds 1986 werden gecreëerd. Hij kreeg daarbij steun van tien medewerkers. Snijen plaktafels, een verfcabine: alles ging eruit. Ook de valse plafonds en de oosterse aankleding van het café werden ontmanteld. De volgende weken volgt het sanitair.

“Als laatste beginnen we aan de eigenlijke miniatuurstad. Dat zal pas na de vakantie zijn,” zegt Guido Portael. “Deze zomer kan je nog elke zaterdag tussen 12 en 18 uur een kijkje komen nemen. In volle sloopwoede geven we toch rondleidingen.”

Stadhuis te koop

Hoe het daarna verder moet, blijft een vraagteken. “Ik hoop echt dat er nog een bedrijf of een sponsor opduikt die de dertig meter lange maquette van de Antwerpse rede wil overnemen. Dinsdag praat ik met de provincie.” Volgens Guido Portael is de miniatuurstad 12 miljoen euro waard in werkuren, maar hij is bereid de prijs te laten zakken tot 500.000 euro. “De basismaquette moet wel bijeenblijven. Je kan de huizen niet één voor één verkopen.”

Wat hij wél apart wil verkopen, zijn de pronkgebouwen die hij afzonderlijk tentoonstelde in een zaal. Volgende zondag 19 juli om 15 uur wordt als eerste het stadhuis per opbod toegewezen. Op 26 juli is het de beurt aan de Boerentoren. Later volgen nog de Carolus Borromeuskerk, de Bourlaschouwburg, het Museum voor Schone Kunsten, de opera en andere attracties.

Voor een 10 meter brede maquette van de oudste stadsontwikkeling van het Steen tot het Vleeshuis en een 12 meter grote reproductie van het Centraal Station en de Zoo zoekt Portael een commerciële bestemming. Om een idee te geven: in de creatie van de Zoo staken bijna 13.000 werkuren.

“Onze schaalmodellen hebben hun toeristische en commerciële waarde bewezen”, zegt Guido Portael. “Op het hoogtepunt trok Miniatuurstad 60.000 bezoekers. Tot de tegenwerking begon. Op het einde mochten we zelfs geen folders meer leggen bij de toeristische diensten.”

Frank HEIRMAN

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio