"Zielig kijken om mee te mogen rijden"

Print

Zielig kijken om mee te mogen rijden

Lokeren - Kris kras en tegen de klok in al liftend door het Waasland trekken was de hoofdopdracht van de Waasland Express Stuikroute. De deelnemers haalden alle trucks uit de kast om te mogen meerijden. Jeugdhuis Eglantier uit Sint-Niklaas won de strijd, T-Klub kreeg zilver en brons ging naar het gemengde team van beide jeugdhuizen.

Vier jongeren die samen liften, weinig chauffeurs zullen spontaan stoppen. Toch lukte het de drie ploegen wonderwel om zich op die manier bijzonder snel door het Waasland te reizen. "Van Sint-Niklaas naar het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke lukte op 1u10", klinkt het fier. Ze legden het wel leep aan de dag.

"Gewoon met de duim liften duurde te lang. Zeker in Doel waar de tocht begon, daar rijden nauwelijks auto's dus zodra we iemand naar zijn wagen zagen stappen, deden we alsof we ook die richting uitmoesten en begonnen dan te vertellen over onze race en dat die gebaseerd was op Peking Express, zo wisten we die man te overtuigen om ons een lift te geven terwijl hij eigenlijk die richting niet uit moest", vertelt Benjy Van Belleghem.

Zielig kijken

"Met de handen teken doen om traag te rijden en zielig kijken lukte bij ons goed. Onderweg vertelden we dan dat we om ter snelst naar de volgende bestemming moesten en dat we een beetje achterop waren. De chauffeurs waren dan zo vriendelijk om ons verder mee te nemen dan ze zelf moesten zijn. We hadden een meisje in de ploeg en dat hielp ook, vooral vrouwen stoppen dan sneller", verklapt Thomas Van Lombergen.

Tot daar de braafste trucks. Aan verkeerslichten op het raam van een wagen tikken, vriendelijk kijken en dan meteen instappen was al iets gewaagder. Dat ze volop in een spel zaten riep bij de chauffeur herinneringen op aan zijn jaren bij de jeugdbeweging en opnieuw werden de door zichzelf uitgenodigde passagiers tot aan hun volgende bestemming gebracht.

Kortste weg?

Iets minder eerlijk verging het bij een dame die vanuit Temse naar Puurs wou en rijden duidelijk de weg niet wist. De jongeren moesten naar Stekene en maakten haar wijs dat dit de kortste weg was naar Puurs.

In elke gemeente kregen de drie teams opdrachten voorgeschoteld. Tijdens het stadsconcert in Sint-Niklaas moesten ze aan de hand van een kledijbeschrijving iemand uit het publiek halen. In Stekene stond bier proeven op het programma, in Wachtebeke werden ze aan fysieke proef onderworpen.

In Lokeren luidde de opdracht: bouw met twee vaten en een pallet een vlot. Dat lukte binnen de vier minuten, het vlot te water laten ging ook vlot maar het evenwicht bewaren op het vlot bleek maar enkel seconden te lukken. Wat tot het komisch zicht leidde van zwemmers die in de Durme een vlot meezeulden.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio