Obese kinderen nemen voorbeeld aan hun dikke ouders

Obesitas wordt door kinderen nageaapt van hun ouders. Van de obese volwassenen bleek 8 op 10 in hun vroege jeugd niet extreem zwaarlijvig. Ze werden zwaarlijvig omdat ze de (eet)gewoonten van vader of moeder kopieerden. Opvallend daarbij is dat moeders hun dochters beïnvloeden en vaders hun zonen, maar dat de beïnvloeding niet van vader op dochter of van moeder op zoon gaat.

Obese moeders hebben tien keer meer kans om een obese dochter te hebben dan een moeder met normaal gewicht. Vaders met overgewicht hebben zes keer meer kans dat hun zoon ook obees wordt. Dat blijkt uit een studie van de Peninsula Medical School uit Plymouth in Groot-Brittannië.

Counteren

De bevindingen van deze studie zullen leiden tot een radicaal andere aanpak van obesitas. Tot dusver ging men ervan uit dat kinderen op jonge leeftijd gesensibiliseerd moesten worden om het risico op obesitas te counteren. Deze gegevens tonen aan dat het viseren van obese ouders meer succes kan hebben. Obese ouders zijn oorzaak van obese kinderen.

Imitatiegedrag

Volgens de onderzoekers is het "hoogst onwaarschijlijk" dat de genetica verantwoordelijk is voor het vastgestelde verband. Het is ongewoon dat de genen op deze manier binnen hetzelfde geslacht gedrag sturen. Het is daarentegen wel waarschijnlijk dat het gaat om een vorm van imitatiegedrag.

"Dit is het omgekeerde van wat de wetenschappelijke wereld dacht. Deze resultaten hebben fundumentele gevolgen voor de gezondheidspolitiek. We zouden ons moeten richten tot de ouders, en dat is iets wat we echt niet gedaan hebben tot dusver," aldus de leider van het onderzoek Professor Terry Wilkin op de BBC.

Nu in het nieuws