In Lint en Boechout is het ook plezant!

Thuis is het ook plezant! Uw krant doorkruist deze zomer uw buurt, op zoek naar toeristische pareltjes. Vandaag bezoeken we De Steenen Molen in Bouchout en maken we een reis door de tijd naar 19OO in Lint. Nog meer tips uit de eigen streek vind je vandaag in een extra zomerbijlage bij Gazet van Antwerpen.

fgousseau

Elke dag van de vakantie verwent Gazet van Antwerpen de thuisblijvers met leuke extra's. Vandaag in de krant bonnen voor een gratis 'bolleke' Koninck bij café Barabas in Boechout.

Den Steenen Molen

In 2000 startte de restauratie van Den Steenen Molen in hartje Boechout. Voorheen zag molenaar Ludo Van de Velde met lede ogen aan hoe de molen in verval raakte. Nu speelt de wind met de wieken en draait de molen weer op volle toeren.

“Iedere zondag laat ik de wieken draaien”, lacht Ludo. “Wat ooit onschuldig begon als een hobby, is uitgegroeid tot een echte passie. Meer dan twintig jaar geleden werd er een molenaarscursus georganiseerd. Ik behaalde mijn diploma. Sindsdien laten molens mij niet meer los.”

De molen van Boechout is een echte parel. “Het was een van de eerste stenen molens in Antwerpen”, vertelt Ludo. “Het gebouw dateert van 1782. In de molen werd er met wind gemalen tot 1942.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw geraakt door een V1-bom. De schade was enorm. Daarna werd de molen aangedreven door een dieselmotor. “Gekocht van het Engels leger”, glundert Ludo. “Tot 1975 heeft de molen nog echt gemalen. Later raakte het gebouw in verval. Nu is de molen opnieuw in al zijn glorie te bewonderen.

Een molen moet draaien, anders gaat hij onherroepelijk kapot. Houtwormen en kevers tasten het gebouw aan. Als de molen draait, trilt het gebouw en blijven deze ongewenste bezoekers weg.“

En dan kunnen de echte gasten komen. Iedere zondag komen zo’n vijftig mensen over de vloer. “Een molen in actie is een spectaculaire belevenis. Voor velen is het een overweldigende ervaring. Je mag niet vergeten dat dit niet zomaar een attractie is. Een molen is een fabriek, een plaats waar graan tot meel wordt gemalen. Als de molen draait, komt een hele fabriek tot leven en davert het gebouw op zijn grondvesten.”

De molen ligt naast een fietsknooppunt en is centraal gelegen. Het gebouw staat pal in het Boechoutse centrum. Het oorspronkelijke magazijn van de molen is omgebouwd tot café-restaurant den Conijnsberg. Een bezoek aan de molen is niet enkel een lust voor het oog, het is ook een culinaire verwennerij.

De Steenen Molen, Konijnsbergstraat 4, Boechout. Alle zondagen open van 13 tot 17u.

Reis door erfgoed

Midden in de groene oase van het Lintse gemeentepark komt het ‘Vlaamsche’ leven van de eerste helft van de negentiende eeuw weer tot leven. Met veel liefde vertelt Guy Verheyen over dit stukje Vlaamse cultuur.

Guy Verheyen is een van de negentien enthousiastelingen die het museum op vrijwillige basis draaiende houden. “Met dit werk willen wij ons cultureel erfgoed niet enkel bewaren, maar ook doorgeven. Eigenlijk bieden we drie musea aan. Telkens trachten we een ander aspect te accentueren: het dorpsleven, de ambachten en de landbouw.” Iedere centimeter ademt het Vlaamse leven van de eerste decennia van de vorige eeuw uit. Alles is tot in het kleinste detail uitgewerkt: een bezoek aan de kapper, de kruidenier en de fietsenmaker. Je kan ook een kijkje nemen in een klasje anno 1930. “Ook onze bekende Lintenaars komen aan bod”, lacht Guy. “Gommaar Janssens maakte samen met de Lierse kunstsmid Van Boeckel het statige hek rond het Witte Huis in Washington, en Lodewijk de Vocht, onze bekendste componist, toondichtte in Lint in 1909, precies honderd jaar geleden, het befaamde lied Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen.”

In de schaduw van het heemmuseum bevinden zich ook de tuin en het boerenerf. In de weelderige tuin groeien meer dan 350 kruiden en op het erf vind je het hondenhok, de waterput en het ‘huske’. In ieder hoekje waait Vlaamse folklore.

Den Aker

Het hart van dit museum is het café Den Aker. De inhoud van dit dorpscafé anno 1900 is afkomstig uit de Lintse cafés van vroeger.

“In Lint heeft het bier altijd rijkelijk gevloeid”, glundert Guy. “Vroeger waren er twee brouwerijen, meer dan 33 herbergen en zes danszalen. Nu zijn er nog slechts vier cafés over. Gelukkig hebben we hier in het café ons Augustijn-huisbier. Al wordt het niet in Lint gebrouwen, toch zijn we fier dat we dit witbier hier kunnen schenken.”

Bij een frisse pint Augustijn schiet Guy een leuke anekdote te binnen. “Toen Boudewijn veertig jaar koning was, werd dit café helemaal verhuisd naar Spich in Duitsland. De plaatselijke kolonel wilde iets speciaals doen voor het bezoek van koning Boudewijn aan zijn kazerne. De hele inboedel werd ingeladen in twee reusachtige vrachtwagens en het hele café werd minutieus weer opgebouwd in Duitsland. Pittig detail was dat onze toenmailige vorstin Fabiola volgens het protocol het café niet binnen mocht. Iedere vrouw die hier een pint komt drinken, doet dus iets wat onze voormalige koningin nooit heeft gemogen.”

Heemmusea Den Aker, De Roskam, De Ploeg en de kruidentuin, gemeentepark, Koning Albertstraat 41, Lint. Enkel privébezoeken voor groepen na afspraak op 03-455.87.55. Rondleiding voor groepen van minstens 15 personen kost 20 euro. Open voor publiek op 2/8 (Open Tuindag) en 13/9 (Open Monumentendag). www.heemkringlint.net

Thuis is het ook Plezant! Elke dag van de zomervakantie een extra bijlage bij Gazet van Antwerpen. Morgen: Beveren

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio