1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ingrid Lieten en Philippe Muyters minister in regering-Peeters II

De negen ministers van de regering-Peeters II zijn bekend. Sp.a stuurt Ingrid Lieten van De Lijn, Brusselaar Pascal Smet en Freya Vandenbossche naar de Vlaamse regering. Philippe Muyters (Voka) en Geert Bourgeois worden N-VA-ministers. CD&V kiest voor Kris Peeters, Jo Vandeurzen, Joke Schauvliege en Hilde Crevits.

wverhaert

Om 12.30 uur zaterdagmiddag geeft Kris Peeters een persconferentie om de bevoegdheden van de negen ministers bekend te maken.

Ze hebben elk ervaring op hun gebeid, ze zijn dus uitstekend voor een goede Vlaamse regering. We moeten nu aantonen dat het ook echt gerealiseerd kan worden", liet de minister-president al weten.

Vrijdagavond keurden de partijleden van CD&V, N-VA en sp.a het regeerakkoord goed. CD&V maakte de namen van haar toekomstige ministers als eerste bekend.

Voorzitterschap

Kris Peeters blijft minister-president. De drie andere ministerposten gaan naar Jo Vandeurzen, Joke Schauvliege en Hilde Crevits.

Eric Van Rompuy (CD&V) is ontgoocheld over het mislopen van het voorzitterschap van het parlement. Dat gaat naar Jan Peumans van de N-VA. "Ik had gehoopt beloond te worden voor mijn jarenlange harde werk", aldus Van Rompuy.

Exit Vandenbroucke

Sp.a dumpt 'lastpak' Frank Vandenbroucke en verrast met Ingrid Lieten, de 45-jarige directeur-generaal van De Lijn. Brusselaar van dienst wordt niet Bert Anciaux, maar Pascal Smet. Ook Freya Vandenbossche wordt naar de Vlaamse regering gestuurd. Dat bevestigt de website van sp.a.

Lees hier: Wie is de nieuwe Vlaamse minister Philippe Muyters?

N-VA

De Antwerpse econoom Philippe Muyters van het netwerk van Vlaamse Ondernemingen (Voka) wordt N-VA-minister. Partijvoorzitter Bart De Wever stuurt ook Geert Bourgeois naar de Vlaamse regering. De Limburger Jan Peumans wordt voorzitter van het Vlaams Parlement.

Lees hier: Wie is kervers Vlaams minister Ingrid Lieten?

Maandag leggen de vier vrouwen en vijf mannen de eed af in het Vlaams Parlement.