Schildenaar is Vlaams kampioen houthakken

Schildenaar David Bergen is voor de tweede keer op rij Vlaams kampioenschap houthakken geworden.

Aan het kasteel van Alden Biesen vond vorig weekend de dertiende editie van het Vlaams kampioenschap houthakken plaats. David Bergen (29), die al tien jaar zelfstandig boomverzorger is, nam voor de derde keer deel aan het kampioenschap en wist voor het tweede jaar op rij een eerste plaats in de wacht te slepen.

Tijdens de wedstrijd werden de deelnemers getest op hun behendigheid met de kettingzaag en de bijl. Bijlwerpen, een stam van twaalf meter vellen, een stam in schijfjes zagen en zo snel mogelijk een stam doorhakken: het zijn maar enkele voorbeelden van disciplines waarin de proeven werden afgelegd.

Monsterscore

In de finale liet Bergen alle tegenstand flink achter zich. Hij behaalde een monsterscore van 500 punten, terwijl de tweede zich tevreden moest stellen met 310 punten.

De gecertificeerde European treeworker nam vorig jaar in oktober ook nog deel aan het wereldkampioenschap. “Dat wereldkampioenschap is heel goed meegevallen, behalve één proef”, vertelt Bergen. “Ik heb daar trouwens ook heel veel geleerd, vooral van mijn Nederlandse collega’s. Zij vertelden me bijvoorbeeld dat Husq­varna spe­ciale zaagbladen heeft.” Ondertussen wordt Bergen gesponsord door deze Zweedse producent van kettingzagen.

Wie Bergen eens live aan het werk wil zien, heeft de komende maanden verschillende gelegenheden. Momenteel bereidt de Schildenaar zich voor op het Europees kampioenschap dat in augustus plaatsvindt in Libramont. In september trekt hij dan weer naar het Belgisch kam­pioenschap in Malmedy en naar het Luxemburgs kampioenschap.

SERUMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio