Lier voert zonale snelheidsbeperking in

Print
Lier - De zonale snelheidsbeperking moet overal in Lier en Koningshooikt uiterlijk op 1 september in werking zijn.

"De verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker is een grote bekommernis van heel wat Lierenaars. In de binnenstad en in de omgeving van scholen geldt sinds enkele jaren de zone 30. In de meeste andere straten is er nog geen zonale snelheidsbeperking. Om meer duidelijkheid en eenvormigheid te creëren over het hele grondgebied, besliste het stadsbestuur om een zonale snelheidsbeperking in te voeren", zegt communicatieambtenaar Ingrid Sillis.

De invoering ervan is gebaseerd op enkele principes. Je mag alleen nog 90km per uur rijden op het grootste deel van de Ring (R16). Op de hoofdassen van en naar de Ring en naar het centrum van Koningshooikt wordt 70km per uur de maximumsnelheid. Op zogenaamde wijkverzamelwegen, gebruikt om vanuit een wijk naar de dichtstbijzijnde hoofdas te rijden, en op landbouwwegen kiest de stad voor 50km per uur. "Op de, meestal smalle, landbouwwegen willen we zo het sluipverkeer beperken", argumenteert Ingrid Sillis.

In de binnenstad binnen de stadsvesten, in de dorpskern van Koningshooikt, aan alle schoolomgevingen en in wijken met een uitgesproken residentieel karakter, smalle straten en veel autoverkeer geldt een zone 30. Tot slot voert de stad ook nog een zone 20 in. Die is verplicht in woonerven: in het nieuwe gedeelte van wijk Herderin en, na de heraanleg, in wijk Looks.

"De nodige verkeersborden worden de komende weken geplaatst", geeft Ingrid Sillis nog mee.

CHRIS VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio