Britse onderzoekers: "Zon niet grootste oorzaak van huidkanker"

Goed nieuws voor zonnekloppers. De zon is niet de grootste oorzaak van huidkanker. Volgens nieuw onderzoek bepaalt het aantal moedervlekken wie al dan niet een melanoom krijgt.

Zodra de winter voorbij is, klinken van alle kanten de waarschuwingen over de gevaren van te veel zon. Niet alleen omdat je ervan kunt verbranden, maar vooral omdat die zonnestralen uv (ultraviolet) bevatten waar je huidkanker van krijgt.

Moedervlekken

Die waarschuwingen zijn overdreven, zo moet blijken uit nieuw onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics. De Britse krant Sunday Times nam ze gisteren over. Vorsers in Londen, Australië, Canada en de VS identificeerden twee genen die bepalen hoeveel huidvlekken iemand krijgt en daardoor ook wat de kans is dat die mensen huidkanker krijgen.

“Het aantal moedervlekken vormt een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker, veel belangrijker dan zonlicht. We hebben tijdens ons onderzoek twee genen ontdekt die bepalen hoeveel vlekken je hebt en op grond daarvan kan worden bepaald hoe groot de kans is dat iemand een melanoom krijgt”, aldus Tim Spector, professor genetische epidemiologie aan het Londense King’s College.

Dermatologe Veronique Bataille, die ook is verbonden aan King’s College, zegt dat de rol van zonlicht bij huidkanker al lang wordt overschat. “Als dermatologe die zich al meer dan 20 jaar bezighoudt met melanomen, had ik die indruk al langer. Je leest overal dat melanomen worden veroorzaakt door de zon, maar de bewijslast voor die stelling is niet sterk. Hoe meer onderzoek we doen, hoe duidelijker het wordt dat de zon slechts een klein onderdeeltje vormt van deze puzzel.”

Juistere waarschuwingen

De vorsers pleiten ervoor dat de huidige waarschuwingen, die volgens hen de mensen onnodig bang maken, worden vervangen door waarschuwingen voor mensen die meer dan honderd moedervlekjes hebben. Zij zouden zich geregeld medisch moeten laten onderzoeken.

Nu in het nieuws