1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Oppositie vooral kritisch voor sp.a-ministers

De rechtse oppositiepartijen Lijst Dedecker en Vlaams Belang zijn enthousiast over de aanstelling van Philippe Muyters, de topman van werkgeversorganisatie Voka, als minister van Begroting, Financiën, Ruimtelijke Ordening, Werk en Sport voor N-VA. Over de drie sp.a-ministers, Freya Vandenbossche, Ingrid Lieten en Pascal Smet (foto), zijn ze dan weer niet te spreken.

kscherpenberg

In de ogen van Jean-Marie Dedecker is het onbegrijpelijk dat een "bekwame vakminister" als Frank Vandenbroucke door de socialisten zo maar aan de kant wordt geschoven. De gewezen judocoach is ook geen liefhebber van het openbaar vervoer en daarom maakt hij zich ook zorgen over de aanstelling van Ingrid Lieten.

Uitbreiding Brussel

De gewezen topvrouw van De Lijn krijgt wel de portefeuilles van Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie, Overheidsbedrijven, Media en Armoedebeleid.

Voor Vlaams Belang is de komst van Pascal Smet dan weer onbegrijpelijk. De man zou volgens de extreemrechtse partij onlangs nog gepleit hebben voor de uitbreiding van het Brussels gewest en zo een ideologie past niet in de Vlaamse regering.

Probleem

Open Vld reageert voorlopig gelaten over heel het gebeuren. "Ik heb het gevoel dat sp.a met een aantal sterke portefeuilles zit", is alles wat Vlaams fractieleider Sven Gatz kwijt wil.

Bij Groen! maken ze wel problemen van de 'verrassende' socialistische ministers. "Het zijn drie ministers die geen kandidaat waren voor de Vlaamse verkiezingen", aldus fractieleider Filip Watteeuw. "Ik vind dat dit vanuit democratisch oogpunt toch wel enigszins een probleem is."

"Bovendien zijn er ook twee ministers die nog nooit actief waren in het Vlaams Parlement, wat betekent dat vijf van de negen ministers dat Vlaams Parlement nog niet van binnen hebben gezien."