Luis Leon Sanchez triomfeert in tweede bergrit

De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Caisse d' Epargne) heeft de tweede bergrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In de straten van Saint-Girons won hij na 176 kilometer de spurt van zijn drie vluchtgezellen: Sandy Casar (Française des Jeux), Mikel Astarloza (Euskaltel) en Vladimir Jefimkin (AG2R). De Italiaan Rinaldo Nocentini (AG2R) behoudt de gele leiderstrui.

kscherpenberg

Het peloton moest vlak na de start van de achtste etappe al over de Port d'Envalira, een col van eerste categorie, en dat zorgde meteen voor het nodige vuurwerk. Na enkele niet succesvolle prikjes (van onder andere Sylvain Calzati, Jurgen Van den Broeck en Frederik Willems) koos de Fransman Sandy Casar het hazenpad.

Groene Hushovd

In de achtergrond ging niemand minder dan Cadel Evans in de tegenaanval. Onder meer David Zabriskie, Fabian Cancellara en Egoi Martinez glipten mee. Andere toppers zoals Andreas Klöden en Andy Schleck waagden ook hun kans.

Astana wilde uiteraard niet laten begaan en stelde orde op zaken in het volgende dal. Dan had Thor Hushovd, ook mee met Evans, intussen al een uitstekende zaak gedaan. Hij sprokkelde twaalf punten bij de tussensprints en snoept groen zo af van de Brit Mark Cavendish.

Rosseler mee

De rust keerde eindelijk even terug in het peloton en de vlucht van de dag was eindelijk vetrokken. Onze landgenoot Sébastien Rosseler (Quickstep) had vooraan het gezelschap van Mikhail Ignatjev, Luis Leon Sanchez (winnaar van Parijs-Nice), Mikel Astarloza, George Hincapie, Juan Antonio Flecha, Sandy Casar, Vladimir Jefimkin en Fabian Cancellara.

Op de slotklim de Col d'Agnes deelde Andy Schleck enkele prikjes uit in de achtergrond, maar de top lag op meer dan veertig kilometer van de streep. Veel had het allemaal geen zin. De hergroepering was dan ook snel een feit.

Vooraan viel het wel uit elkaar. Jefimkin, Casar en Astarloza en Sanchez waren de beste klimmers en streden met hun viertjes voor de ritzege. De andere vluchters werden nog gegrepen door het peloton der favorieten.

Alles over de Ronde van Frankrijk op hier Bekijk alle klassementen onze overzichtspagina

 Rituitslag   
1. Luis Leon Sanchez (Spa/Caisse)  176 km in 4u31'50"
2. Sandy Casar(Fra/FDJ) zt.
3. Mikel Astarloza (Spa/Euskaltel)  zt.
4. Vladimir Jefimkin (Rus/AG2R)   3"
5. José Joaquin Rojas (Spa/Caisse)   1'54"
6. Christophe Riblon (Fra/AG2R) zt.
7. Peter Velits (Svk/Milram)  zt.
8. Sébastien Minard (Fra/Cofidis)  zt.
9. Jeremy Roy (Fra/FDJ)   zt.
10. Thomas Voeckler (Fra/Bouygues)  zt.
30. Maxime Monfort (Columbia)   1'54"

Bekijk de volledige klassementen, alsook de nevenklassementen op letour.com !