Ziekenhuizen voorbereid op massale doorbraak Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep rukt de laatste weken op in ons land. Vrijdag werden nog dertien nieuwe gevallen bevestigd en in een week tijd is het aantal gevallen gestegen van 60 naar 89. De ziekenhuizen maken zich klaar om een ernstige doorbraak van het virus op te vangen.

ikerremans

Alle ziekenhuizen krijgen een pandemieplan om een groot aantal zieken te kunnen behandelen. Dat is een primeur in ons land. Als de Mexicaanse griep doorbreekt gelden enkele regels voor de ziekenhuizen: de hoofdingang afsluiten, de afdelingen vrijmaken en operaties die niet dringend zijn uitstellen.

Spoedafdeling

Het plan werd opgesteld door tien pilootziekenhuizen in opdracht van het Interministerieel Commissariaat Influenza. Eind juli wordt het voorgesteld aan alle ziekenhuizen.

"Als er zich meer zieken dan normaal aanmelden, moeten de ziekenhuizen de hoofdingang afsluiten. Dat moet voorkomen dat zieke patiënten of bezoekers vrij in de gangen rondwandelen en zo anderen besmetten. De spoedafdeling wordt de sluis waarlangs iedereen moet binnenkomen", vertelt Wim Janssens van het UZ Gent, coordinator van het pandemieplan.

Maskers

"Niet-dringende medische ingrepen en poliklinische behandelingen moeten ook worden afgebouwd. Dat is nodig om besmettingen bij het onnodig vervoeren van patiënten te voorkomen, maar ook om extra bedden voor grieppatiënten vrij te maken. Het is ook nodig omdat er minder personeel zal zijn."

Het ziekenhuispersoneel moet bovendien ook maskers en handschoenen dragen om te vermijden dat de verpleegkundigen zelf ziek worden.