1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Afvaller Frank Vandenbroucke wenst nieuwe ploeg succes

"Ik begin nu in eer en geweten aan de moeilijkste uren van mijn politieke loopbaan." Dat zei sp.a-voorzitster Caroline Gennez vrijdagavond op het einde van het partijcongres. Wellicht had ze het over Frank Vandenbroucke, aan wie ze moest vertellen dat hij een nieuwe ministerpost kon vergeten.

ikerremans

Vandenbroucke, de voorbije legislatuur Vlaams minister van Onderwijs, wordt door de komst van nieuwkomer Ingrid Lieten aan de kant geschoven. Wellicht is de carrière van Vandenbroucke, ooit nog deel van de Teletubbies van sp.a (foto), aan de top van de partij daarmee voorbij.

Koppigheid

Hoewel verschillende krantencommentaren de 'degradatie' van de klassenbak van sp.a hekelen, is het op zich niet al te verrassend dat Vandenbroucke gewoon Vlaams parlementslid wordt.

Tijdens de onderhandelingen voor de Vlaamse regering zorgde de voormalige minister voor heel wat wrevel, niet alleen bij coalitiepartners N-VA en CD&V, maar ook binnen zijn eigen sp.a. Met zijn 'koppigheid' schopte hij meermaals tegen de schenen van partijvoorzitster Caroline Gennez.

'Niet het einde'

"Frank is een man met enorm veel ervaring en intellectuele capaciteiten, maar ik heb gekozen voor een nieuwe start", laat Gennez weten. "De relatie tussen Frank en de partij is altijd een turbulente liefdesrelatie geweest. Maar dat heb ik niet laten meespelen."

"Ook een liefdesrelatie moet je on hold kunnen zetten, maar voor mij betekent dit zeker niet het einde van Frank Vandenbroucke in de toppolitiek. Hij heeft gereageerd als een grote meneer en ik heb veel respect voor Frank."

Succes

Vandenbroucke liet in een eerste korte reactie weten dat hij de nieuwe Vlaamse ploeg alle succes toewenst. "Ik dank al diegenen met wie ik gedurende die jaren samengewerkt heb, ambtenaren en medewerkers op alle niveaus van de Vlaamse administratie en van mijn kabinet."

"Mijn dank gaat ook uit naar de sp.a-militanten die er met hun inzet voor gezorgd hebben dat dit beleid ook omgezet werd in een sterke verkiezingscampagne", aldus Vandenbroucke die het naar eigen zeggen een eer vindt dat hij vijf jaar minister is kunnen blijven.