De Padt: "Overlast van drugsrunners is verdwenen"

“De overlastproblemen waar drugsrunners in Limburg voor zorgden zijn onder controle. Hun activiteiten hebben zich nu verplaatst naar de E25 en de grote verkeersassen tussen Luik, Dinant en Luxemburg.”

ikerremans

Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) in een reactie op de verklaringen van professor Brice De Ruyver. Die had beweerd dat nog niets was gedaan met de aanbevelingen uit zijn rapport over de drugsproblemen in de Euregio Maas-Rijn.

30 extra mensen

“In 2008 werden in België 137 drugsrunners gearresteerd, waarvan 53 in Belgisch Limburg. We hebben een top tien van de belangrijkste drugsrunners gemaakt en daarvan zijn er al 7 aangepakt”, aldus De Padt.

Volgens de minister heeft de federale politie in 2008 in de Euregio 19 netwerken in verband met cannabisplantages in kaart gebracht. In Belgisch Limburg werden 138 plantages opgedoekt, waarvan er 118 echte bedrijven waren. Vijftien hadden meer dan 1000 planten. Er werden 123 mensen aangehouden.

De Padt herhaalt dat zijn voorganger nooit heeft beloofd dat Limburg 30 extra politiemensen zou bijkrijgen voor de strijd tegen de drugs.

Voor meer informatie over de visie van De Padt, zie de expertensite van John De Wit.