Wie is de nieuwe Vlaamse minister Philippe Muyters?

De N-VA zorgde gisteren voor dé verrassing bij de bekendmaking van de nieuwe ministers. Philippe Muyters van Voka gaat naar de Vlaamse regering, samen met Geert Bourgeois. Jan Peumans wordt parlementsvoorzitter.

ikerremans

Philippe Muyters (48) is sinds 2000 gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, het Vlaams Economisch Verbond. Hij is een rasechte Antwerpenaar en econoom van opleiding.

Serv

Voordien was hij topman bij de Serv, de Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen en nog eerder was hij actief bij Seghers Engineering. Hij is gehuwd en vader van een dochter en een zoon.

Verantwoordelijkheid

Muyers zelf reageerde enigzins verrast op het telefoontje van de partij. Hij is nooit verkozen voor het Vlaams parlement en doet daarbij denken aan minister-president Kris Peeters (CD&V), die het vanuit zijn functie bij Unizo schopte tot Vlaams minister. "Op het moment dat je zo'n verantwoordelijkheid krijgt, dan kan je dat niet weigeren", reageert Muyters.

"Ik heb altijd kritiek gegeven op politici, nu kan ik het zelf doen. Ik ga wel niet elke post aannemen, het moet uiteraard iets met economie te maken hebben."

Sterkste mensen

"Vlaanderen heeft het zeer moeilijk, wij hebben nu de sterkste mensen nodig en die durven wij op zo'n moment naar voren schuiven. Er waren nog andere sterke kandidaten, ik denk dan aan Jan Peumans, maar hij zal de beste parlementsvoorzitter worden die we ons kunnen wensen."

Wat heeft Muyters dan meer dan anderen? "Zijn kennis van het economische veld is enorm, hij heeft een expertise van tientallen jaren, hij is een topper, een meerwaarde voor N-VA en voor deze regering."