Treinreizigers vinden weg naar Fietspunt Lier steeds beter

In het treinstation van Lier opende begin mei een Fietspunt waar pendelaars voor kleine herstellingen aan hun rijwiel terechtkunnen. De service breidt weldra uit met het verhuur van fietsen voor meerdere dagen.

cvanrompaey_fr

"Voor een grondige evaluatie is het na amper twee maanden natuurlijk nog iets te vroeg", stelt Chris Bryssinckx, algemeen coördinator van de vzw Werkvormm, die het Fietspunt in Lier exploiteert. "Deze nieuwe dienstverlening werd alleszins enthousiast onthaald en treinreizigers laten er regelmatig hun fiets herstellen. We kijken er wel nauw op toe dat het enkel gaat om kleine herstellingen, zodat ze met hun fiets weer thuis geraken. We willen namelijk absoluut niet in concurrentie treden met de lokale fietsenherstellers. Integendeel zelfs: materiaal zoals banden en remkabels bijvoorbeeld willen we in de toekomst bij hen aankopen."

Kannibalisme

Het stadsbestuur houdt dit het concurrentierisico nauwlettend in de gaten. "We zijn er uitermate bezorgd om dat dergelijk initiatief in de sociale economie niet tot kannibalisme leidt. Dat het met andere woorden geen oneerlijke concurrentie aandoet ten aanzien van de reguliere sector", reageert burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld). "We zijn ons ook bewust van een zekere bezorgdheid bij de fietsherstellers. Die bestond er onder de restauranthouders destijds ook bij de voorbereiding van het sociaal restaurant."

Volgens Vanderpoorten zullen de reguliere fietsherstellers zelfs een meerwaarde van het Fietspunt ondervinden. "De medewerkers van het Fietspunt hebben enerzijds heel duidelijk de richtlijn meegekregen om maximaal door te verwijzen naar de reguliere fietsherstellers. Anderzijds doen zij in het Fietspunt nuttige ervaring op en kunnen zij doorstromen naar de gewone arbeidsmarkt en dan vooral die van het fietsonderhoud."

Fietsverhuur

Vanderpoorten benadrukt verder dat een Fietspunt meer doelstellingen heeft dan alleen maar kleine herstellingen uitvoeren. Zo verhuurt het Fietspunt ook fietsen. "Voorlopig zijn dat fietsen van de NMBS", zegt instructeur Tim van der Linden. "Maar omdat je die slechts voor één dag kunt huren, hebben we onlangs zelf fietsen besteld. Die kan je dan voor meer dan één dag huren. Wellicht nog deze maand beginnen we met deze nieuwe service.

Info: 03-488.18.51, www.fietspunten.be/lier

CHRIS VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio