Zware brand legt restaurant in de as in Sint-Katelijne-Waver

Een korte maar zeer hevige brand heeft vrijdagavond restaurant Heiveld aan de Mechelsesteenweg 29 in Sint-Katelijne-Waver volledig vernield. Er raakte niemand gewond. De uitbaters zijn met vakantie op Tenerife.

wverhaert

"De brand sloeg aan de achterkant al uit het gebouw toen we arriveerden" vertelt sergeant Jan Pacqué van de Mechelse brandweer. "De brand moet al heel hevig gewoed hebben in het gebouw voor hij uitbrak. De binnenruimte zal wellicht vol onvolledig verbrande rook gehangen hebben. Als die zuurstof krijgt, is het hek van de dam. Dat gebeurde toen alle ramen stuksprongen. Het gebouw stond toen in een mum van tijd in lichterlaaie."

Plafond

"De benedenverdieping met het restaurant, de keuken en de veranda is volledig verloren. Op de eerste verdieping is er rook- en waterschade. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar ik vermoed dat hij in de keuken ontstaan is. Daar was de hitte alleszins het grootst, waardoor het plafond trouwens naar beneden gekomen is", gaat sergeant Pacqué verder. Een technisch defect aan een toestel dat blijven aanstaan is, behoort dus tot de mogelijkheden.

Een echtpaar dat aan de overkant van de straat woont, heeft de brand zien uitbreken. "We zagen eerst wat rook tussen de bomen en dachten aan een barbecue op het achterliggende tennisclub. Maar toen de rook heel erg zwart werd, wisten we het wel. Vlammen waren er toen nog niet te zien. Die zagen we pas toen de ramen stuksprongen en het vuur naar buiten kon ontsnappen. Dat gebeurde iets nadat de brandweer ter plaatse was."

Op reis

De Mechelse brandweer had het vuur naar eigen zeggen al na vijf minuten onder controle. Niemand raakte gewond. Het restaurant was namelijk voor de jaarlijkse vakantie gesloten en de bewoner van de eerste verdieping was niet thuis. Uitbaters Nancy Van den Eynde en Ronald De Meulenaer, die het Heiveld de voorbije veertien jaar tot een goed draaiend restaurant hebben uitgebouwd, zijn op reis op het Spaanse eiland Tenerife. Een familielid bracht hen van het slechte nieuws op de hoogte. "Ze zijn niet van plan om vervroegd terug te keren. Wat kunnen ze hier trouwens komen doen? Het restaurant was een drietal jaren geleden nog gerenoveerd", weet de man.

Restaurant Heiveld zou dinsdag weer open gegaan zijn. Op hetzelfde adres bevindt zich ook Ontbijtservice Le Pari.

CHRIS VAN ROMPAEY

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio